Els líders autonòmics del PSOE han mostrat recel a l'aposta pel diàleg amb l'independentisme català del president del govern espanyol i líder del partit, Pedro Sánchez. Alguns presidents autonòmics com l'aragonès Javier Lambán i el castellanomanxec Emiliano García-Page han demanat que no hi hagi un tracte de favor cap a l'independentisme en detriment d'altres territoris.

Preguntat en concret pel diàleg que es disposa a entaular Sánchez amb el Govern sobre el conflicte polític, García-Page ha assenyalat que "la Constitució permet parlar de molt, però també limita parlar d'algunes coses". No obstant això, ha indicat que això és el que tenia "clar" que anava a "quedar garantit" en aquesta reunió del Comitè Federal.

Page veu de moment "millor voluntat" per part del govern espanyol que de les institucions catalanes a aquest diàleg i considera "lògic" que la reforma del Codi Penal, plantejada pel Govern, no s'emporti a aquesta taula de negociació perquè és de "sentit comú" que aquells que han comès els delictes de sedició i rebel·lió, segons ha dit, "no siguin jutge i part".

En una línia similar a la de Page respecte de Catalunya s'ha manifestat el president d'Aragó, Javier Lambán, que ha abandonat el Comitè just quan ha acabat la intervenció de Sánchez, que, avançant-se a les inquietuds d'alguns dels seus barons respecte del diàleg amb Catalunya, ha promès que l'atenció al problema de Catalunya no es farà en perjudici de les necessitats d'altres territoris.

Lambán, que no es va quedar per tant al debat posterior en el Comitè, ha recorregut als mitjans de comunicació per respondre a Sánchez. Així, ha dit que "no hi ha ni un sol president" de les autonomies que "vagi a acceptar de bon grat" que es "premiï econòmicament" a aquells que han estat "molt més deslleials" amb l'Estat, amb referència als independentistes catalanes.

Ha advertit a més que no admetrà "cap tipus de política d'apaivagament" amb Catalunya que es faci "a costa del finançament" que requereixen els habitants d'Aragó.

Iceta veu una crisi "impossible de resoldre"

Iceta també ha arremès contra tots aquells que veuen els socialistes catalans alineats amb les tesis dels independentistes. El primer secretari del PSC ha recordat que el seu partit acumula el 59% dels actes vandàlics contra seus de partits a Catalunya. "Per tant, quan algun eixelebrat us digui que estem molt d'acord amb l'independentisme recordeu-los aquesta xifra", ha indicat.

El dirigent català ha advertit que la divisió actual a Catalunya entre independentistes i no independentistes és "impossible de resoldre, perquè té a veure amb la identitat i els sentiments."

En aquest context, ha explicat que ell aspira a liderar la Generalitat "per intentar redreçar això, que costarà temps, però aquest afany no té possibilitats d'èxit (...) sense un Govern d'Espanya compromès i valent" com el de Pedro Sánchez, a qui ha fet una petició: que en la seva trobada de dilluns amb el líder del PP, Pablo Casado, li demani "combatre i aïllar" a la ultradreta com ha fet la cancellera alemanya, Angela Merkel.

Díaz, la més fan de Sánchez

Més enllà de Page i Lambán, no hi ha hagut més veus dins del PSOE que hagin qüestionat aquesta política d'apaivagament a Catalunya. Ni tan sols la líder dels socialistes andalusos, Susana Díaz, a qui alguns membres del Comitè Federal han vist en actitud d'exercir com "la més fan de Sánchez" després d'anys d'enfrontament.

En declaracions a la premsa a la seva arribada al Comitè, Díaz ha manifestat tenir la "tranquil·litat i seguretat" que Sánchez "unirà sempre el diàleg a la legalitat". Al terme de la reunió, Díaz es va mostrar davant de la premsa particularment satisfeta que les primeres paraules de Sánchez en el Comitè estiguessin dedicades als treballadors del camp.