Per superar les imposicions de l'estat, cal tornar a l'objectiu de l'independentisme i no entretenir-se en el "mentrestant". Aquesta és la tesi que defensa l'expresident de la Generalitat, Quim Torra, davant l'últim embat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha donat un nou ultimàtum al Govern perquè apliqui la sentència del 25%. "Acotar el cap mai no és una bona opció davant les imposicions de l’estat espanyol. El ‘mentrestant’ és el camí de la desfeta. Cal tornar a l’objectiu de la independència. O avancem o caiem", ha escrit Torra al seu perfil de Twitter.

El seu missatge se suma als múltiples missatges que estan corrent per les xarxes la tarda d'aquest dilluns, després que el TSJC hagi emès una interlocutòria en la qual requereix al Departament d'Educació que "compleixi de forma immediata" la sentència el 25% del castellà en tots els centres educatius de Catalunya, una decisió que arriba després que l'associació Asamblea Escuela Bilingüe sol·licités l'execució forçosa de la sentència. 

Davant aquest nou cop el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ja ha anunciat que presentaran un recurs de reposició a la interlocutòria, i ha volgut enviar als professors un missatge de tranquil·litat, per assegurar-los que no hauran de fer cap canvi malgrat aquesta imposició del tribunal. Així mateix, ha demanat el màxim consens polític, social i pedagògic per fer front a la imposició, i ha titllat d'aberrant la interlocutòria.

La reacció al nou cop està sent diversa. Personalitats com Quim Torra o la CUP criden a la independència i a la desobediència, mentre que d'altres demanen unitat. Així, els diputats anticapitalistes han demanat no acatar aquesta l'ofensiva de l'Estat, mentre que l'Assemblea Nacional Catalana ha retret al Govern haver promès que tenia la immersió lingüística blindada i ha demanat no fer ni un pas enrere en la defensa de la llengua. Al mateix temps, el Consell per la República ha ofert suport jurídic a les escoles que no acatin el 25%.

En paral·lel, PSC i Comuns estan pressionant Junts per tirar endavant la modificació de la Llei de Política Lingüística. Aquest acord, que va rebre crítiques molt fortes de personalitats com Quim Torra, es va gestar a finals del mes de març al Parlament de moment està encallat. Primer hi havia consens entre aquests quatre grups, però davant del rebuig de moviments socials, Junts se'n va desmarcar fins aconseguir un suport més ampli. Aquest matí també la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha demanat a la formació de Carles Puigdemont que no ajorni debats com el català, i ha atribuït la seva posició a discrepàncies internes, ara que la formació està en procés de renovar el seu lideratge.