Arriben les primeres reaccions a la retirada del nom d'un carrer de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) dedicat, fins ara, a Josep Borrell. El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha estat dels primers a mostrar la seva satisfacció amb aquesta decisió dels pobletans. "La ciutat natal de Josep Borrell ha votat per retirar el nom del carrer que se li ha dedicat, i proposa que es digui '1 d'octubre', en record del referèndum d'independència de Catalunya", ha explicat a través de les xarxes socials. Així mateix, ha assegurat que els catalans tenen "memòria" i, en aquesta línia, ha recordat el motiu pel qual es va fer aquesta proposta de rebatejar el passeig: "Borrell va proposar 'desinfectar' les 'ferides' de Catalunya", unes paraules que el polític socialista va pronunciar després del referèndum de l'1-O.

puigdemont borrell
Piulada de Puigdemont

Els veïns de la Pobla de Segur, municipi on va néixer l'Alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, han votat a favor de canviar el nom del carrer, una proposta que l'Ajuntament va posar sobre la taula el 2018 arran de les polèmiques declaracions de Borrell. Segons les xifres publicades pel consistori, el 78% dels 322 vots totals, és a dir, 250, han avalat la retirada del carrer dedicat al polític socialista, mentre que només 64 persones s'han mostrat partidaris de mantenir-lo.

Un referèndum per eliminar el nom de Borrell

La votació s'ha obert a les 9.00 hores i s'ha donat per finalitzada a les vuit del vespre, quan s'ha començat el recompte de vots. Tots els ciutadans de la Pobla de Segur, nascuts o domiciliats al municipi, majors de 16 anys, han estat convocats a participar en aquesta consulta no vinculant. En concret, la pregunta que s'ha plantejat als veïns ha estat: "Respecte a la proposta de canvi de nom de l'actual passeig Josep Borrell, la meva elecció és: mantenir el nom actual de Passeig Josep Borrell i Fontelles o canviar el nom del passeig per Passeig 1 d'octubre". Finalment, 250 veïns han avalat suprimir el nom de Borrell del carrer perquè es passi a dir '1 d'octubre'. 

Què passarà ara?

L'alcalde del municipi, Marc Baró (ERC), ha detallat que aquests resultats de la consulta es traslladaran a l'equip de govern per analitzar "tots els pros i els contres, la participació i les sensacions" i prendre una decisió "durant la setmana vinent".