Òmnium Cultural no ha tardat a reaccionar sobre la decisió del Consell General de la Unió Europea de suspendre la votació sobre l'oficialitat del català: "Prou excuses. Exigim a l'Estat espanyol que aclareixi la seva estratègia per convèncer els països amb dubtes i que posi nova data a la votació", ha dit l'entitat en una piulada al seu perfil de Twitter. Òmnium Cultural ha volgut remarcar que "l'oficialitat del català és legal i necessària i ho defensarem davant de totes les institucions europees". 

🔴  El català a la Unió Europea i al Congrés, DIRECTE | Reaccions i última hora de l'oficialitat

 

El mateix president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, també s'ha manifestat sobre la decisió del Consell General de la Unió Europea: "Sense reconèixer les llengües que parla, Europa és menys Europa". Antich considera que continua "l'anomalia cultural i democràtica", però també ha avisat que "continua" la "lluita" perquè una llengua universal i mil·lenària com la catalana estigui "normalitzada i sigui de ple dret, a la UE i arreu". 

Òmnium pressiona el govern espanyol

L'entitat presidida per Xavier Antich ha estat una de les que ha pressionat més per aconseguir l'oficialitat del català a la Unió Europea. Precisament, aquest dimarts els 27 estats membres de la Unió Europea ha tractat la qüestió, tot i que han decidit posposar la votació, que requereix unanimitat, per poder tractar-ho amb "més profunditat". Tot i això, s'ha decidit tractar un a un els casos del català, l'euskera i el gallec, en comptes de fer-les totes en una mateixa reunió. Tal com ha explicat el ministre d'Exteriors del govern espanyol, José Manuel Albares, els estats membres de la UE prioritzaran el català en ser la llengua més parlada de les tres amb més de 10 milions de ciutadans europeus. 

Precisament, aquest dimarts al matí Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià, les tres associacions que formen part la Federació Llull, han enviat una carta als 26 representants permanents dels estats de la Unió Europea per reclamar l'oficialitat del català.  "Que el català esdevingui llengua oficial a la Unió Europea és una demanda històrica que no podem desaprofitar, ja que tindria un impacte directe en la vida de milions de ciutadans", ha dit el president d'Òmnium, Xavier Antich. "Que avui el català no sigui una llengua oficial i de ple dret a les institucions és una anomalia cultural i lingüística que cal esmenar", ha recalcat. 

La iniciativa intentava esclarir els dubtes que tenen estats europeus com Suècia, Finlàndia o Dinamarca abans de la reunió del Consell d'Assumptes Generals del Consell de la Unió Europea. "El català ha de fer front a molts reptes i amenaces. Sense el reconeixement oficial és més difícil garantir els drets lingüístics dels seus parlants i regular-ne l'ús. Per afrontar els reptes lingüístics, és imprescindible que esdevingui llengua oficial", ha advertit Antich. Així mateix, les tres entitats dels Països Catalans consideren una "oportunitat històrica" la possible oficialització del català a la Unió Europea.