L'exvicepresident del govern espanyol durant el mandat de José María Aznar Rodrigo Rato hauria cobrat de diferents empreses de l'Ibex quan estava a l'executiu estatal. Així s'extreu de l'informe de 642 pàgines de l'Agència Tributària, que posa de manifest que Rato hauria defraudat més enllà del cas de les targetes black.

L'escrit comença assegurant: "Als pocs mesos d'arribar don Rodrigo Rato a la vicepresidència del govern espanyol, els tres germans Rato constitueixen la societat dedicada a la publicitat COR Comunicación. No compareixen en l'acte fundacional els tres germans encara que aquest auxili judicial entén acreditat que, des del seu inici, la major part del seu accionariat (i els beneficis que d'això deriven) ha correspost als tres germans esmentats. Don Rodrigo Rato adquireix formalment el seu complet control accionarial des de finals del 2013".

La seva societat tenia per objectiu fer publicitat per a grans empreses que estaven en procés de privatització i els intents dels tres germans d'amagar la propietat de COR Comunicación, la seva relació amb la societat ha acabat sortint a la llum.

Milions

El 2002, Rato hauria facturat més de dos milions a Endesa, més de 450.000 a Paradores, 195.000 a Logista i el mateix a Retevisión. Hisenda destaca que la societat dels tres germans "neix de manera opaca" i que "s'oculta al seu accionariat real, ja que el seu negoci serviria per contractar serveis de publicitat d'algunes de les principals empreses".

Després de sortir del govern espanyol, i entre el 2004 i el 2007, Rato va ser director gerent del Fons Monetari Internacional (FMI). Des del primer any de ser a l'FMI, "COR Comunicación ha tingut com a client el Banc Santander de forma ininterrompuda fins al 2014" i, segons l'informe, hauria rebut uns 108.000 euros entre el 2008 i 2012.

Quan va deixar l'FMI, entre el 2007 i el 2010, Rato hauria rebut en concepte d'honoraris per fer diferents conferències 157.687, 199.371 y 42.941 euros. Però el Santander no va ser l'única empresa que hauria pagat a Rato per les seves tasques d'assessoria a l'Agència Tributària. També ho van fer La Caixa i Telefónica, que més tard es van desentendre dels seus serveis.

En definitiva, l'exvicepresident espanyol i les seves empreses van facturar almenys 600.000 euros de La Caixa, el Banc Santander i Telefónica el 2015.