L'eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, ha afirmat aquest divendres que al president Carles Puigdemont "el van enganyar els espanyols via Donald Tusk" quan el president del Consell Europeu va cridar a la Generalitat al diàleg després del referèndum de l'1 d'octubre de 2017.

"Potser tindria que haver proclamat la independència i publicar-la en el DOGC, però va donar una oportunitat al diàleg" no fent efectiva la proclamació de la República i esperant una negociació amb el Govern central, ha assenyalat en un esmorzar de la Federació d'Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (Focir).

Tremosa ha puntualitzat que només Puigdemont coneix els detalls del que es va forjar aquells dies i que serà ell qui ho explicarà quan ho cregui oportú, però creu que "haver portat a l'àmbit democràtic la reivindicació política de la independència és un gran èxit".

Espanya ha perdut la batalla de l'opinió pública

"El futur no el sap ningú, però l'Estat espanyol ha perdut la batalla de l'opinió pública i publicada", una cosa que han reconegut el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, i el seu antecessor, Alfonso Dastis, ha dit.

Sobre l'actual situació política, ha lamentat que "a curt termini la repressió funciona, fa patir, divideix i desmoralitza", però opina que si se sosté en el temps l'actual context augmentaran les veus no independentistes contra la persecució als líders sobiranistes.

L'eurodiputat, que no ha aclarit si repetirà com a candidat en les eleccions europees de 2019, ha augurat uns mals resultats per al PPE i el PSE i ha advertit d'una possible "fragmentació del mapa espanyol" per Podemos, Cs i Vox.

Davant d'aquesta perspectiva i tenint en compte que Espanya és una única circumscripció en els comicis europeus, ha asseverat que, "si els catalans fossin prou intel·ligents, hi podria haver una bonificació per a, en lloc de cinc diputats, treure'n sis o set" per a la sobirania.

Llista unitària

Per a Tremosa, una llista unitària de l'independentisme "tindria un efecte multiplicador" i podria aconseguir una victòria a tot Catalunya, i ha valorat que ERC, que va treure millors resultats en les europees de 2014, podria encapçalar aquesta candidatura.