Mariano Rajoy i Pedro Sánchez es reuniran aquest dijous a les 11 hores a la Moncloa enmig d’un clima de màxima tensió i dubtes sobre com impedir el referèndum de l’1 d’octubre. El secretari general del PSOE dubta ara que el president espanyol pugui evitar qualsevol votació aquest dia, com explicava El Nacional. Però la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría assegura que l’Estat de Dret pot fulminar la llei sobre l'1-O en tan sols 24h. En el fil musical sonarà la melodia dels expresidents Felipe González, José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero, triple i heterodoxa aliança unida per la integritat d’Espanya, amb ecos de fons sobre la possible aplicació de l’article 155 a Catalunya.

Rajoy rebrà el socialista després de gairebé un any de no reunir-se, com a conseqüència de la situació d'ingovernabilitat del 2016. El motiu és que Sánchez ha recuperat el tron de Ferraz, paral·lelisme que es farà evident amb el juliol del 2014. Aleshores el secretari general es va trobar amb el president espanyol, just després de guanyar les primàries del PSOE, i mesos abans del 9-N. El líder socialista va proposar llavors la reforma de la Constitució, idea que replicarà aquest dijous, però amb un nou element: la plurinacionalitat cultural.

Sánchez és poc optimista sobre que el govern espanyol s'obri ara a les seves demandes –tot i que una majoria del Congrés defensa la "nació de nacions" amb connotacions molt diverses. D'una banda, creu que la reunió no serà tensa, segons fonts de la direcció de Ferraz; per altra, adreçarà al líder del Partit Popular que és insostenible la inacció amb Catalunya. Per això, li exigirà almenys que faci una "proposta política" i l'instarà a parlar amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En cas de ser així, tindrà el suport del PSOE garantit, afirmava dimarts.

El president espanyol tampoc vol la confrontació, perquè necessita aplegar les forces unionistes per no quedar-se sol el dia 1-O. És part de l'estratègia de Santamaría quan va reunir-se amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la de Ciutadans, Inés Arrimadas. També va ser objecte de debat durant el dinar entre Rajoy i Albert Rivera. Per això, a la Moncloa celebren la trucada de Sánchez fa uns dies garantint el suport a la legalitat constitucional. Ara bé, al gallec no li agrada la idea de modificar la carta magna, ni de fer trontollar la unitat d'Espanya. 

Així les coses, el secretari general qüestiona la capacitat d'impedir el referèndum sense oferir res a canvi. Ho deien fonts de l'entorn del líder a aquest diari: hi haurà alguna mena de votació a Catalunya el dia R. Això porta a assumir que les suspensions i requeriments del Tribunal Constitucional o les sancions del Tribunal de Comptes per aturar els dirigents independentistes de forma individual no faran efecte. I d'aconseguir part del propòsit, PP i PSOE trobaran un nou escull: perseguir alcaldes els preocupa, perquè la seva proximitat a la població és directa i afecta el col·lectiu.

Però la força de l'Estat és un recurs que a cap dels dirigents unionistes de l'oposició agrada. Sánchez no vol posar-se en l'escenari de l'aplicació del 155, diu que no farà falta. Tampoc vol pensar-hi Rivera. "No donaré el plaer a Puigdemont de dir que hi donaré suport quan el referèndum no es produirà", deia fa uns dies.

Això contrasta amb veus més partidàries de l'atac directe. Són les paraules de la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, quan recorda que l'Exèrcit està "per la integritat" d'Espanya, o amb l'exministre José Manuel García-Margallo, quan demana desmantellar el Parlament. Més eleven el to els exdirigents del PSOE, com Alfonso Guerra, o González, que ja insinuen el 155 més o menys explícitament. Altres, com Aznar o Zapatero, mantenen l'aposta forta per la unitat estatal, sense mullar-se al respecte.

Però al gabinet ministerial hi ha una majoria entorn de Santamaría i Rajoy que tampoc vol la força. Consideren que suposaria un punt de no retorn amb un fort impacte polític, que pot evitar la maquinària legal. I és que el president espanyol no vol "líos" i amb Catalunya fa dies que "l'embolic" s'allarga. Però a la Generalitat s'hi tornen que aquest cop no els tremolarà el pols a l'hora de posar les urnes i aportar garanties al referèndum.