El president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha espolsat tota responsabilitat per les detencions a dotze membres del Govern aquest dimecres defensant que les detencions havien estat acció de la fiscalia, per ordre judicial. "És una decisió que s'ha fet per operació del jutge i tothom té obligació d'obeir allò que digui un dels tres poders de l'Estat per garantir que es compleixi la llei. Mentre vulguin passar per sobre de tots, serà pitjor per a tots", ha s'ha tornat Rajoy durant el cara a cara amb el diputat d'ERC Gabriel Rufián durant la sessió de Control.

Després del debat parlamentari, Rajoy ha dit als passadissos del Congrés que no entraria en polèmica amb Rufián i ha tornat sobre l'avanç del full de ruta. "És un intent de liquidar la Constitució i l'Estatut de Catalunya, uns plens del Parlament que van ser un exemple del que mai s'ha de fer, i saltar-se la llei". En aquest context, ha subratllat que "lògicament l'Estat ha de reaccionar" perquè "no hi ha cap Estat democràtic del món que accepti allò que fan aquestes persones", ha denunciat.

Rajoy ha conclòs demanant al president Carles Puigdemont una rectificació i la tornada a "la normalitat i el sentit comú" perquè el referèndum de l'1 d'octubre "no es pot celebrar" i perquè "aquesta dinàmica no condueix a res". "L'únic que li demano és que compleixi la llei, tots tenim l'obligació i, per descomptat, amb més raó els governants". "Si a Espanya no es compleix la llei, hi haurà injustícia, arbitrarietat, i la llei del més fort, i això no ho podem acceptar –ha subratllat–. Crec que el que diu el sentit comú és que es faci marxa enrere perquè això no condueix a res ", ha tancat.