Mariano Rajoy temia que Benjamin Netanyahu mostrés simpaties pel nacionalisme català. I per això hauria amenaçat l'Estat israelià amb el reconeixement de Palestina si tenien gestos de simpatia cap a l'independentisme català. Això és el que assegura el digital madrileny Vozpopuli Aquest mitjà assegura que aquest fet el documenta l'exministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, en un llibre de records que encara no s'ha publicat: Memorias heterodoxas de un político de extremo centro

Segons Vozpopuli, Rajoy no s'hauria entrevistat amb Netanyahu i hauria estat el mateix García-Margallo qui hauria transmés el missatge del president espanyol als israelians. Ho hauria fet en una entrevista amb el primer ministre d'Israel, a soles, el 2013.

García-Margallo, en el seu llibre, també explicaria com s'havia pressionat als països bàltics per evitar que mantinguessin relacions amb l'independentisme. El ministre d'Exteriors populars també va advertir Alex Salmond que si els escocesos defensaven l'independentisme, Espanya podria anunciar que es vetaria l'accés d'una Escòcia independent a la UE.

García-Margallo afirma que les seves maniobres diplomàtiques van ser molt útils per evitar que cap país reconegués Catalunya després de l'1-O.