A les nits electorals autonòmiques el pols del poder es descentralitza i la batalla de focs creuats es dóna treva a Madrid. Però en un context de nou mesos d'ingovernabilitat a Espanya, el 25-S es presumia diferent. Les eleccions basques i gallegues han contribuït a donar pistes de les formes que prendrà la investidura a l'Estat d'ara endavant. Mariano Rajoy surt reforçat, mentre que Pedro Sánchez exhibeix el rostre de la debilitat creixent a FerrazPodemos li ha fet el sorpasso en escons a Euskadi i en vots a Galícia, qüestionant Sánchez com a líder del PSOE amb el 'no' sense cessions a Rajoy.

El president en funcions s'ha rearmat en la batalla al nord del territori per a una investidura que volia intentar passat el 25-S. Galiza és la joia de la corona dels populars que els permet exhibir un poder incontestable, en un moment en què les majories absolutes semblaven història. La terra natal de Rajoy és també la incubadora del seu possible dofí, Alberto Núñez Feijóo. Amb la victòria, Feijóo ha llançat un missatge velat als rivals de Madrid: el PP no presenta fissures com a partit alfa, perquè triplica els resultats del PSdeGa, i manté l'embranzida si és que Sánchez no cedeix i s'arriba a terceres eleccions.

El soldat Sánchez es queda sol 

Però Rajoy no necessitarà a partir d'aquest diumenge entrar en confrontació directa amb Ferraz, si és que es vol revalidar com a president. Segons fonts socialistes, el secretari general espera que a partir de demà s'alcin veus demanant que deixi el càrrec. El clam vindria pel sorpasso de Podemos i les Marees a Galícia, on aquestes han tret exactament els mateixos 14 escons que el PSdeG, però les primeres l'han superat en vots. El secretari d'organització, César Luena, va reconèixer que la punxada "és un resultat negatiu, però ha estat en unes condicions complicades per al partit", va dir amb el cap cot i seriós, marxant gairebé abans d'acabar la intervenció. 

L'executiva de Sánchez es reunirà aquest dilluns a Ferraz, on el secretari general tenia intencions de presentar la proposta d'intentar un govern alternatiu. L'opció compta cada cop amb menys suports: a la negativa de C's i la fragmentació a Podemos, s'hi ha sumat el terratrèmol autonòmic. Si el PSOE s'arrisca a un intent fallit d'investidura, Espanya pot caminar cap a nous comicis. Els socialistes s'arriscarien a seguir sumant resultats negatius històrics i caure per sota dels 85 escons. Susana Díaz ja es reuneix amb barons en secret i els rumors que els crítics volen desbancar Sánchez són creixents.

Amb les aigües esvalotades, l'únic argument que podria emprar Sánchez per dissimular la punxada davant els barons és un pacte de govern amb el PNB a Euskadi. El líder jeltzale, Iñigo Urkullu, en tindrà suficient amb els vots dels socialistes per ser investit. El PSOE es podria penjar la medalla d'haver tret més rèdit dels seus escons que Podemos, els quals l'han superat, quedant darrere d'EH Bildu. Mentre busquen la incògnita de la fallida, el número dos de la formació morada, Íñigo Errejón, els dóna pistes a través de Twitter sobre per què el discurs de Ferraz comença a trontollar arreu del territori: "Espanya és plurinacional", afirma.   

Rivera deserta la batalla

No és l'únic cop de la taula que ha fet el gallec aquesta nit de 25-S. Rajoy també ha tret pit davant el seu soci de pacte d'investidura, Albert Rivera. La tensió entre ambdós és creixent perquè el líder de Ciutadans el qüestiona sense embuts a cada cas de corrupció que reapareix al PP. Però Rivera no li ha arrabassat cap escó ni a Galícia ni al País Basc, en l'espectre de la dreta on competeixen. Ara el polític català acota el cap, poc satisfet de la punxada de la "il·lusió taronja", que es difumina a cada convocatòria electoral. Mostra n'és que Rivera s'hagi acostat a la seu del partit per saludar i tot seguit ha marxat deixant el seu número dos, José Manuel Villegas, justificant-se que s'havien quedat a 500 vots a Àlaba d'entrar al parlament.  

Les trucades a Génova

El president en funcions anava d'oci a Génova i a treballar sobre un pla. Primer, ha trucat a Feijóo, per felicitar-lo. Segon, al candidat Alfonso Alonso, també conegut com a "lehendakari" entre els diputats del grup popular. Alonso no ho serà, però ha aguantat el tipus en un Euskadi fragmentat, on sols ha perdut un escó. Finalment, Rajoy ha trucat al líder del PNB, Iñigo Urkullu, un gest que podria tenir implicacions futures. Urkullu té a tocar el pacte amb el PSOE per a la lehendakaritza, però Rajoy vol mantenir-ne les bones relacions, per si a partir d'ara el jeltzales s'avenen a pactar a l'Estat. Mentrestant, la batalla i el pols del poder tornen a Madrid, com ha insinuat la secretària general, Maria Dolores de Cospedal, després de comparèixer a l'atril: "Els ciutadans han castigat el bloqueig polític i institucional".