La tensió creix entre Espanya i les autoritats d'Alemanya per l'afer Carles Puigdemont. A diferència del ministre d'Exteriors Alfonso Dastis, Mariano Rajoy ha evitat valorar les paraules de Katarina Barley, ministra de Justícia alemanya, quan va considerar que la decisió del tribunal d'Schlewig-Holstein de deixar en llibertat Puigdemont era "correcta". Rajoy s'ha limitat a exposar que no havia parlat amb la cancellera Angela Merkel i "tampoc pensa fer-ho". "És un tema absolutament judicial i els governs no hi podem entrar, hi ha separació de poders", ha indicat, a l'entrada de la segona jornada de la convenció del Partit Popular a Sevilla.

"Aquest govern ha assumit la seva responsabilitat, que és posar en marxa el 155 de la Constitució per reposar la legalitat a Catalunya. Per tant, és important que ara al Parlament assumeixin la seva responsabilitat, d'un candidat que sigui viable i pugui ser-ho", ha dit sobre la investidura a Catalunya i la nova ronda de contactes que el president de la cambra Roger Torrent té previst d'endegar via telefònica.

Així i tot, el cap de l'executiu espanyol ha mostrat novament la resignació per la decisió judicial alemanya, i ha recordat la línia del govern espanyol: que aquesta resolució, com les espanyoles, "es compleixen i s'acaten", ha recordat, sense entrar a fer una valoració concreta de les paraules de Barley. "Aquí no hi pot entrar el govern [espanyol], que la llei es compleixi i els temes judicials, a banda", ha afirmat. "Ara hi ha una decisió judicial a Alemanya que tots coneixem. Tant el Tribunal Suprem com la fiscalia volen recórrer", ha assenyalat.

Per això, finalment ha criticat que Puigdemont sigui un "fugit de la justícia, que a més està processat", mentre el líder de Junts per Catalunya era a Berlín oferint una roda de premsa als mitjans.