Al ministre d'Exteriors Alfonso Dastis se li gira feina, després que la titular de Justícia alemanya Katarina Barley titllés –en una entrevista al diari Süddeutsche Zeitung– "d'absolutament correcta"  la decisió del Tribunal Regional Superior d'Schlewig-Holstein de deixar en llibertat Carles Puigdemont i descartar el delicte de rebel·lió, a la espera de resoldre l'orden d'extradició de Puigdemont per malversació.

"He vist la síntesi publicada a la premsa i em semblen declaracions desafortunades, perquè l'euroordre es va establir a la Unió Europea per abordar aquestes qüestions entre jutges, separant de les opinions polítiques", ha dit Dastis a l'entrada de la segona jornada de la convenció del PP a Sevilla. El ministre ha insistit, tot seguit, que la seva crítica era perquè "entrar a valorar les decisions dels jutges no és el més apropiat", ha reblat.

En concret, Barley va dir: "La decisió dels jutges de Schleswig és absolutament correcta. Ho esperava d'aquesta manera". En segon lloc, va avisar Espanya que no doni per feta l'extradició de Puigdemont per l'acusació que li ha quedat oberta, el delicte de malversació de fons. Al seu parer, l'Estat espanyol haurà d'explicar per què fa aquesta acusació i ha avisat: "Això no serà fàcil (Das wird nicht einfach sein, en alemany)".