El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reivindicat aquest dimarts en la jornada sobre infraestructures 'Conectados al Futuro' el compromís del govern amb Catalunya davant d'aquells que volen “desconnectar-se del futur, de la realitat espanyola i europea, de la llei i del diàleg”.  

Dos dies després d’haver estat a Catalunya, en l’acte de cloenda del XIV congrés del PP català, el president de l'Estat hi ha tornat per anunciar una gran inversió en infraestructures, en què destaca la inversió en Rodalies, el corredor mediterrani i els ports i aeroports catalans, entre d’altres. Segons ha assegurat Rajoy, aquesta proposta del Govern respon a la voluntat de “reconstruir ponts” amb Catalunya i oferir una resposta que no defugi la llei ni del diàleg per intentar ser més “eficaços” amb els problemes reals de la gent.

“Els demano la seva ajuda per guanyar la batalla de la moderació, la responsabilitat i el seny”, ha pregat el president als empresaris assistents a l’acte i, a canvi, ha ofert un diàleg “sensat” per “tancar esquerdes”. El president del govern espanyol ha assegurat que, després de molts anys de recessió, ara és el moment “d’aprofitar aquesta etapa de recuperació” en benefici de tots i per això ha destacat el següent: "La necessitat de diàleg i acords per connectar-nos junts a un millor futur compartit”.

Inversió en infraestructures

Rajoy ha anunciat una inversió d'aproximadament 4.200 milions d'euros fins al 2020, un pla “realista, viable i verificable” i, per tant, “es complirà”. La part més important de la inversió es farà a Rodalies, ja que, segons ha assegurat el líder del PP, és un servei utilitzat a diari per més de 400.000 persones i, per tant, molt proper a la ciutadania. En aquest àmbit, ha anunciat una inversió de gairebé 3.900 milions d’euros, dels quals 1.900 aproximadament es destinarien a aquesta legislatura.

Una de les altres prioritats del Govern és el corredor mediterrani, “una obra vertebradora” que tindrà efectes tant en l'àmbit social, com en l'econòmic i polític. El president del govern espanyol ha assegurat que els trams catalans estaran acabats el 2020 i que, a partir del primer trimestre del 2018 es farà la circulació en proves del tram Vandellòs-Tarragona, després d’una inversió de 667 milions d’euros, que reduirà en més de mitja hora el viatge de Barcelona a València.

Rajoy també ha anunciat la inversió en el tren llançadora que ha de connectar l’estació de Sants amb l’aeroport del Prat i que ha de servir per consolidar l’aeroport de Barcelona com “un dels més ben comunicats d’Europa”; una inversió de 200 milions d’euros en aeroports catalans i 850 milions d’euros en inversió en carreteres.

Rajoy Santamaria Serna Millo Sergi Alcazar

Assistents a l'acte

Rajoy ha estat acompanyat de la vicepresidenta i ministra de Presidència i Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo. Per part de la Generalitat, els principals absents han estat el president del Govern, Carles Pugidemont, que aquesta setmana és de viatge oficial als Estats Units; i el vicepresident, Oriol Junqueras, que ha declinat la invitació. Justament aquest dimarts, Puigdemont i Junqueras han signat un article conjunt a El Periódico en què exposen la pobra inversió de l’Estat en les infraestructures de Catalunya i reivindiquen la seva disposició al diàleg. En representació del Govern hi ha assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

A l’acte hi ha assistit també una àmplia representació d'empresaris i membres de la societat civil catalana i així com també dirigents polítics. Per part del PP català hi ha assistit una gran majoria dels diputats, incloent-hi el president del grup, Xavier García Albiol, i el portaveu, Alejandro Fernández. En representació de l’Ajuntament de Barcelona hi ha assistit la regidora Janet Sanz i també s’ha pogut veure l’expresident José Montilla.