El govern espanyol guanya una bombona d'oxigen per esgotar la legislatura, gràcies al sí del PNB als pressupostos de l'Estat de 2018, el vot de Ciudadanos, Coalición Canaria i Nueva Canarias. El resultat d'aquest dimecres confirma les millors expectatives de Mariano Rajoy i del Partit Popular, que fiaven un trànsit tranquil els dos anys que queden fins als comicis de 2020, a l'aprovació del projecte. D'aquesta manera, es preveu que l'executiu central enceti en endavant la guerra total contra Ciudadanos, el seu màxim adversari a la dreta del tauler espanyol, amb la mirada posada als comicis autonòmics i municipals de 2019.  

"Espero que no i treballarem perquè no sigui així. I no puc entendre això. Hem acordat els pressupostos amb Cs i si això s'ha produït espero que no hi hagi la voluntat d'uns ni d'altres" ha dit Rajoy en una compareixença posterior al Congrés, en al·lusió a si es donava per oberta aquesta batalla. La pregunta venia perquè el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro ha negat la salutació a Albert Rivera quan aquest s'hi ha acostat, al final de la votació. Això passa enmig de les nombroses crítiques de Cs a Montoro, i amb la pugna oberta entre Hisenda i el jutge de l'1-O Pablo Llarena, a càrrec de la presumpta malversació l'1-O. 

Tot i la negativa del cap de l'executiu central, però, l'aprovació d'aquests comptes és clau per a la Moncloa per rellançar la batalla amb la formació taronja. En primer lloc, perquè l'any següent són els comicis autonòmics i municipals, moment en què el govern espanyol podrà lluir-hi les polítiques aprovades, a més de dedicar-hi tots els esforços, sense haver-se de preocupar per la debilitat de l'executiu central o per la possibilitat que això generi comicis anticipats –com exigia el PSOE.

En segon lloc, perquè encara que la relació de Cs i el PNB amb el PP es donés per trencada aquest mateix dimecres. la Moncloa podria tirar de pròrroga per garantir-se arribar al 2020. "Que s'esgoti la legislatura és molt important, cal complir les regles del joc" ha insistit el president espanyol. 

En aquest estat de coses, Rajoy no ha volgut pronunciar-se pel gir del PNB, que finalment ha accedit a donar suport als PGE, tot i que el 155 es manté vigent a Catalunya. Ha dit que hi havia hagut "moltes opinions" sobre l'aplicació d'aquest article i ha confirmat no tenir "imputs", com ha dit el portaveu Aitor Esteban, sobre la possibilitat que el president Quim Torra nomenés nous consellers perquè l'article s'aixequi. "A mi ningú m'ha dit que s'hagi de formar un govern demà a Catalunya". A més, el mandatari espanyol ha considerat de "pur sentit comú" que no es pugui "ser conseller de Sanitat estant a Bèlgica" ha dit Rajoy, en al·lusió al caniddat designat per Torra, Toni Comín.

Així i tot, l'executiu central preveu celebrar aquest mes el Consell de Política Fiscal i Financera per endegar el nou projecte de finançament autonòmic, que també hauria de servir a PP i PSOE per avançar posicions envers Cs –que no governa a cap comunitat. La data que Rajoy també ha confirmat és la del debat de l'Estat de la Nació, que ha dit que li "agradaria" que fos al juny, un cop el Senat també hagi validat els PGE.