La conferència de presidents autonòmics venia amb un ordre del dia fixat i preestablert relatiu a un seguit d'acords i reptes que afronta Espanya, entre els quals no s'hi trobava el territorial, és a dir, el sobiranisme català. Tampoc l'ha mencionat el president Mariano Rajoy, qui ha fet un discurs introductor que ha obviat aquesta qüestió, així com l'absència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el basc, Iñigo Urkullu, segons han informat fonts de Moncloa. Paradoxalment, la senyera i la ikurriña estaven darrere els representants de l'Executiu, com ara Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro, mentre el cap del govern espanyol les ignorava verbalment. 

Així les coses, sí que ha parlat d'altres reptes socials, com ara la dependència, clau de volta perquè el PSOE li aprovi els pressupostos del 2017. "Seria importantíssim arribar a un acord en matèria de pensions", ha dit Rajoy en la seva introducció durant la reunió a porta tancada al Senat. Aquesta petició del líder del Partit Popular busca emplaçar el PSOE a l'acord, després que en la reunió preparatòria del passat dimecres es posés damunt la taula –a petició dels socialistes– la possibilitat que el nou model de finançament que preveu l'Executiu que financiï la dependència de forma compartida entre Estat i autonomies. Tot i l'absència catalana, fonts populars creuen que a l'hora de posar en marxa aquesta llei, Catalunya hi enviarà representants.

De moment, només és una proposta perquè és a la tarda quan s'haurà de votar, així com la resta de temes agendats, però Rajoy s'ha assegurat d'explicar que la despesa social era més del 70% del pressupost, un 28% en pensions, 14% per a la sanitat i l'educació i 9% la desocupació, 4% les transferències. Curiosament, és el mateix discurs que va fer el seu portaveu de comunicació, Pablo Casado, després del comitè executiu del PP aquest dilluns. 

Precisament, l'economia ha preocupat el president espanyol en bona part del seu discurs, i ha avisat que els diners de la caixa estatal no són il·limitats. Ha explicat que aquest any es preveia créixer en 400.000 llocs de treball, tot i que la recaptació –en comparació amb el PIB del 2007– estaria 20 milions d'euros encara per sota. La idea és seguir en l'estol de consolidació fiscal i expansió, motiu pel qual ha indicat que es preveia recuperar un 10% del PIB destruït durant la crisi. A això hi ha afegit l'impacte del Brèxit, que s'ajunta amb la pujada dels preus de l'energia i el petroli, que podria tenir un impacte en la inflació dels preus, els tipus d'interès o el turisme. 

Rajoy no ha parlat del sobiranisme català, però sí de les conseqüències polítiques de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. S'ha erigit com a ferm defensor de la integració europea, i ha fet alhora una reflexió sobre les "forces antieuropees que amenacen" els Estats. Era una al·lusió velada als populismes, i els països que han permès referèndums, sigui el cas d'Itàlia, o els anglesos. També ha fet una menció al terrorisme i la immigració, o l'atur juvenil.

Santamaría: "Puigdemont ha errat"

L'absència de Puigdemont i Urkllu no ha impedit que el clima fos "cordial i dialogant", en paraules de la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría. "Tots som Estat i estem cridats a gestionar les nostres competències i estem al servei dels ciutadans", ha explicat. La vicepresidenta també ha afegit, en paraules d'algun president que així s'hauria posicionat dins de la reunió, "cal posar en valor els qui han vingut, perquè han errat els qui no ho han fet". Això ho assegura, ja que en d'altres qüestions, es preveu que tiri endavant la comissió per a un nou finançament. "Una oportunitat perduda per dialogar" ha tancat.

5 acords dels 10

A mitja tarda, fonts de l'interior de la reunió han confirmat que ja s'havien aprovat 5 acords dels 10 previstos. Són el de polítiques d'ocupació, basat en la millora del sistema de formació professional i la implantació de la garantia juvenil, el de protecció civil (2); l'estratègia Nacional davant el repte demogràfic (3), el pacte educatiu (4), segons el qual la comissió general de comunitats autònomes del Senat rebrà els consellers d'Educació de les autonomies perquè exposin la seva situació; i el pacte de garantia d'unitat de mercat i de mobilitat interadministrativa (5). Encara resten d'altres importants, com la llei de finançament.