El president espanyol, Mariano Rajoy, ha emplaçat avui els empresaris catalans a intervenir per frenar el referèndum. Ho ha fet advertint que la “solució” al debat independentista català "no només és un tema del president del Govern", sinó que també és un problema dels diputats del Congrés i “de totes aquelles persones que creuen en el seu país”.

“No només és un tema dels polítics”, ha reblat per recordar tot seguit que el Brèxit “era legal, no passava res i ara estem parlant dels drets dels ciutadans britànics a Europa i de quants diners ha de pagar el Regne Unit per poder-ne sortir". El cap de l'executiu espanyol ha fet aquestes valoracions davant del món econòmic i financer català reunit en l'acte de cloenda de la reunió anual del Cercle d'Economia a Sitges.

El dret a l'autodeterminació no existeix

Davant dels empresaris, el polític gallec ha deixat clara la seva opinió sobre la reivindicació catalana: "El dret a l'autodeterminació no existeix" i el dret a decidir és a decidir de tots els espanyols.

Ha reiterat que ni pot ni vol autoritzar el referèndum -"ni sent jo president del Govern es produirà", ha dit- i ha retret al president, Carles Puigdemont, que plantegi una negociació a partir de la premissa que el referèndum se celebrarà sí o sí i només és negociable la data i les condicions.

Així mateix, ha acusat el Govern i el Parlament de pretendre liquidar en un sol dia la Constitució, l'Estatut i la unitat nacional mitjançant la Llei de Transitorietat -"que hem vist publicada aquesta setmana en un dels grans mitjans de comunicació nacional", ha evocat en referència a El País- i que serà aprovada per tràmit exprés arran la reforma del Reglament de la Cambra.

Mariano Rajoy i Juan Jose Bruguera Cercle d'Economia Sitges

Quin nivell de radicalisme?

"Per sorprenent i paradoxal que sembli és exactament així. Sincerament, creuen que és normal? A quins nivells de radicalisme arribarem amb decisions d'aquesta transcendència en mans d'uns extremistes com els de la CUP. Els sembla sensat i raonable?", s'ha exclamat conscient de l'acollida que aquest discurs obté en un fòrum eminentment econòmic.

Després de dedicar bona part de la seva intervenció a subratllar el creixement econòmic que viu Espanya, Rajoy ha advertit que la independència seria “un trauma i les conseqüències econòmiques terribles”. “Faré tot el que estigui a les meves mans perquè el sentit comú s’imposi”, ha garantit.

Concert basc

Prèviament, el president del Cercle, Juan José Brugera, l'ha interrogat sobre les propostes del Govern espanyol per trobar una solució política a un millor encaix de Catalunya a Espanya. En el torn de preguntes, se l'ha interrogat sobre el concert basc i si Catalunya pot aspirar a una fòrmula similar. "El Govern té por d'obrir la caixa de Pandora que això representa?", se li ha demanat.

Rajoy, que ha replicat que el Govern no té por de res, s'ha limitat a reiterar que les regles del joc estan per ser respectades i així es va decidir estructura el model de finançament quan es va pactar la Constitució.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat