El president espanyol Mariano Rajoy i la presidenta andalusa Susana Díaz s'han emplaçat a la celebració d'un Consell de Política Fiscal i Financera "imminent" durant la trobada mantinguda aquest dimecres a la Moncloa. Ho ha exposat Díaz als mitjans, en una compareixença després d'una reunió convocada a les 10:30h i que ha durat gairebé una hora, tot i que Rajoy no s'ha pronunciat després. El fet és que el CPFF està format pels consellers d'Economia de les comunitats, i la promesa arriba enmig de la ingovernabilitat a Catalunya i la plena aplicació del 155.

"Ha estat una reunió satisfactòria en quant al model de finançament perquè [Rajoy] s'ha compromès a convocar de manera imminent el CPFF, on tots els governs podrem anar-hi a manifestar les nostres posicions", ha dit Díaz a la sortida de la trobada. La qüestió és que el projecte de finançament autonòmic havia d'estar elaborat per a finals de l'any anterior, tot i que la Moncloa el va posposar per a inicis del 2018. Tanmateix, aquest continua aturat i des del Partit Popular volien elaborar un document marc per apressar el govern espanyol que impulsi la renovació.

El fet és que l'executiu central tradicionalment ha apostat perquè Catalunya es pugui sumar a l'elaboració del nou sistema de finançament, juntament amb la resta de comunitats. Aquesta va ser una de les ofertes que reiteradament Rajoy va fer a Carles Puigdemont abans del referèndum de l'1 d'octubre. Després d'això, però, l'executiu central es mostrava partidari d'esperar a la formació de govern, però aquesta s'ha allargat més d'allò previst i a la Moncloa no les tenen totes amb el fet que no es repeteixin noves eleccions i la ingovernabilitat s'allargui encara mesos.

En segon lloc, Díaz també ha ressaltat el compromís de Rajoy perquè el Ministeri de Foment i la Conselleria del mateix ram es reuneixin per revisar l'apartat d'inversions en els pressupostos generals de l'Estat per a Andalusia. Això passa enmig de la negativa total del PNB a aprovar els comptes del PP, ja que el 155 continua en aplicació i aquesta era la condició dels nacionalistes bascos. Així les coses, a la Moncloa esperen un gir d'últim minut del partit del lehendakari Íñigo Urkullu, com explicava aquest diari, ja que el PSOE de Pedro Sánchez es nega a votar-hi a favor.