El president espanyol, Mariano Rajoy, ha citat els representants d'Esquerra Republicana de Catalunya a una reunió demà dimecres a les 11.45h, segons han confirmat fonts d'ERC. El portaveu parlamentari d'ERC, Joan Tardà, i el cap de llista d'aquesta formació per Barcelona, ​​Gabriel Rufián, acudiran a aquesta trobada, en què Rajoy tornarà a estar acompanyat per la seva secretària general, María Dolores de Cospedal.

La intenció de Rajoy és tenir una primera presa de contacte amb totes les forces polítiques amb representació parlamentària per explorar amb quins possibles suports podria comptar per a la seva investidura. Per aquest motiu, en aquesta ronda hi ha inclòs des d'un principi ERC, malgrat saber per endavant que els independentistes catalans no donaran suport a cap partit que no garanteixi la celebració d'un referèndum sobiranista a Catalunya.

ERC vol explicar el procés

Hores abans, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ja ha manifestat la seva predisposició per parlar amb el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, si els inclou en la seva ronda de contactes, per explicar el projecte independentista. Així mateix, ha demanat a CDC que siguin igual d’explícits.

“Tot allò que no sigui un referèndum que permeti als catalans votar de manera definitiva sobre romandre a Espanya és política autonòmica, i aquesta fase ja la vam tancar fa molt de temps”, ha assegurat Sabrià en una entrevista a Radio Euskadi. "No té sentit plantejar un altre referèndum amb urnes de cartró”, ha declarat el portaveu d’ERC.

Sabrià ha descartat la possibilitat d’una reforma constitucional, opció que considera obsoleta, perquè els catalans ja tenen “un full de ruta consensuat” que els porta cap a la independència. No obstant això, es mostren oberts a avaluar noves incorporacions que puguin beneficiar aquest full de ruta.