Després de convocar les eleccions del 21-D de manera excepcional amb l’aplicació de l’article 155, Mariano Rajoy tenia a les seves mans la convocatòria de la sessió constitutiva del Parlament. I ja l’ha fixat en el seu balanç de l’any 2017, després de la reunió del Consell de Ministres d’aquest divendres. La cambra catalana es constituirà el dimecres 17 de gener. Ho ha fet sis dies abans del límit marcat per la llei: el president espanyol tenia com a màxim fins al 23 de gener.

Després de l'últim consell executiu de l'any, Mariano Rajoy ha anunciat la sessió constitutiva del nou Parlament sorgit de les urnes. Segons ha dit, abans es produirà una ronda de contactes amb tots els partits, malgrat que no ha assenyalat amb quines formacions es reunirà, si estan incloses les candidatures independentistes. S'ha vantat d'haver salvat l'economia catalana amb l'aplicació de l'article 155 i ha exigit a la majoria independentista renovada que abandoni la unilateralitat i se sotmeti a l'"imperi de la llei".

Rajoy, que ha dedicat gran part del seu balanç de l’any a treure pit de la seva gestió econòmica, ha admès que no ha estat un “any fàcil”. Ha assegurat que l’únic “factor desestabilitzador”, l'única "ombra", que amenaça el creixement econòmic ha estat el del procés català, que ha descrit com “l’atac més gran a la nostra Constitució”.

Ni reconeixement ni legitimitat

És en aquest sentit que ha defensat l’aplicació de l’article 155. Com ja ha sostingut en altres ocasions, el president del govern espanyol ha afirmat que “s’ha aplicat la llei per defensar la llei”. És davant aquesta adversitat, ha apuntat, que s’ha “demostrat la qualitat de la nostra democràcia”. I ha advertit els independentistes: “Europa no concedirà, com ha quedat acreditat, cap tipus de reconeixement ni legitimitat”.

Ha deixat en mans dels partits que conformen la majoria parlamentària la conformació tant de la Mesa del Parlament com del pròxim Govern de la Generalitat. Això sí: ha recordat que a l’executiu català “li toca estar dins la llei”, que “ja no caben més apel·lacions a la ruptura i la il·legalitat”. Els ha dit que “la llei no ho permetrà” i que, a més a més, “no poden al·legar el suport majoritari”.

“Espero que com abans millor puguem comptar amb un govern capaç de dialogar i entendre’s amb tots els catalans i amb la resta d’espanyols”, ha assegurat Mariano Rajoy, que ha insistit: “Espero que com abans millor puguem comptar amb un govern capaç de revertir els greus danys econòmics”. Un “deteriorament de l’economia” que, ha presumit, “només s’ha pogut mitigar en part per la seguretat que va aportar el 155”.

Pluralitat, no unilateralitat

Des de la Moncloa, ha defensat, oferiran al proper Govern “tota la seva col·laboració i la millor voluntat de diàleg”, sempre i quan no se surti de la legalitat. “Espero que s’obri una etapa basada en la pluralitat, i no en la unilateralitat”, ha conclòs el president del govern espanyol.

Preguntat sobre la possibilitat d’investir Carles Puigdemont de forma telemàtica, com ha suggerit Junts per Catalunya, Rajoy ha considerat “absurd” el fet de “pretendre governar una comunitat estant a l’estranger”. "Imaginin que jo estigués ubicat a Lisboa", ha afegit. De la mateixa manera, també ha dit que ell no posaria com a candidat del seu partit “algú que ha fugit de la justícia”, perquè no forma part dels “valors propis d’una democràcia".