Mariano Rajoy no tornarà a repetir l’error de la consulta del 9N. El president del Govern espanyol s’està movent, i molt, per blindar la seva rèplica davant la resolució independentista que es tramita al Parlament de Catalunya per tal que no prosperi, a diferència del que va succeir amb el procés participatiu. Després de la trobada amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el líder del PP ha citat per aquest divendres els líders de Ciutadans, Albert Rivera, i Podemos, Pablo Iglesias.

L’excepcionalitat de la resolució independentista de JxSí i la CUP i el clima de precampanya que domina la política espanyola s’han convertit en un còctel explosiu davant l'estratègia que fins ara havien mantingut els populars. La resposta no pot passar només per amenaces sobre la suspensió de l'autonomia, les inhabilitacions polítiques o la llei de seguretat nacional. El cap de l'Executiu central ha decidit teixir un suport polític que vagi molt més enllà del seu partit i el seu govern. Una resposta d'Estat.

Mentrestant, al Parlament JxSí i la CUP empenyen la iniciativa per aconseguir que la resolució que declara l'inici del procés de creació de l'Estat català en forma de república se substanciï en un ple previ al debat d’investidura, possiblement el mateix dia 9, tot i que des de la CUP es pressiona perquè es faci divendres 6.

Rajoy va rebre Ban Ki Moon al Palau Reial de Madrid / EFE

Estats de somni

El president del Govern espanyol s'ha referit a la resolució en la intervenció davant el secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, en l’acte commemoratiu del 60è aniversari de l’ingrés d’Espanya a l’ONU, celebrat al palau Reial de Madrid. “No poden aspirar a ser admesos en una comunitat internacional que es regeix per la llei. La comunitat internacional no els acollirà en el seu si. Els qui així ho pretenguin en els seus estats de somni poden abandonar tota esperança”, ha sentenciat Rajoy.

Al vespre ha estat a Cabra (Còrdova) on n'ha parlat durant un míting de precampanya. Rajoy ha fet una crida a tots els qui “se sentin espanyols” a treballar junts per defensar la unitat d’Espanya. “Si en algun moment un país ha d’estar junt és avui”, ha alertat. En qualsevol cas, ha assegurat que la pugna oberta amb les institucions catalanes “acabarà bé”.

Rivera i Iglesias

Abans d'acudir a Cabra, però, el president espanyol ha parlat per telèfon amb Rivera i Iglesias per convocar-los a sengles trobades.

De moment, Rivera ha explicat que proposarà al president del PP i al secretari general del PSOE un pacte per Espanya que garanteixi que “guanyi qui guanyi el 20D, Espanya ni es toca ni es trenca”.

De la seva banda, Iglesias, que ha celebrat públicament que Rajoy l’hagi trucat després que un primer moment semblava apartat d’aquests contactes, presentarà cinc grans acords per blindar a la Constitució el dret a decidir, un nou sistema electoral, els drets socials, la independència judicial i mesures anticorrupció.

La vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, de la seva banda ha mantingut una conversa amb el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida.

Recurs al TC

També a Catalunya continuen els moviments. Mentre els partits estudien els escenaris que es poden plantejar abans i després del debat de la proposta, els serveis del Parlament intenten lidiar amb l'allau d'iniciatives i moviments de bloqueig que ha general la resolució de JxSí i la CUP.

Ciutadans ha explicat als passadissos del Parlament que està preparant, amb juristes “de reconegut prestigi”, la presentació d’un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra l’admissió a tràmit de la resolució per part de la Mesa.

D'altra banda, C's ha apel·lat a l’article 5 del reglament del Parlament, que fixa el “dret” dels diputats a rebre l’assistència dels serveis de la Cambra, per sol·licitar als serveis jurídics que emetin un informe en relació amb la proposta de resolució. En concret, sobre si és admissible tenint en compte el marc legal, si es pot fer amb un Govern en funcions i un Parlament que no ha constituït els grups i sobre qualsevol altre qüestió jurídica rellevant.

Apel·lació a Forcadell

No és aquest l’únic moviment que s’ha registrat a la Cambra catalana les darreres hores per intentar frenar la proposta, després que la Mesa va admetre dimecres la petició de reconsideració del text però va rebutjar la sol·licitud de l’informe polític.

Miquel Iceta, el president del grup parlamentari socialista, ha emplaçat directament la presidenta Carme Forcadell apel·lant als principis d’“imparcialitat i objectivitat”, per reclamar el “pronunciament dels serveis jurídics del Parlament sobre l’adequació dels aspectes formals i materials” de la proposta de resolució de JxSí i la CUP.