El Síndic de Greuges, Rafael Ribó ha demanat al Consell d'Europa enviï observadors als pròxims judicis a polítics i líders independentistes catalans. Ribó, que també és president europeu de l'Institut Internacional de l'Ombudsman (IOI), s'ha reunit a Estrasburg amb el secretari general del Consell d'Europa Thorbjørn Jagland i la comissària europea de Drets Humans, Dunja Mijatoviç, entre d'altres autoritats, als quals ha lliurat un informe sobre els fets de l'1-O de l'any passat i sobre la situació política a Catalunya.

El síndic ha informat el Consell d'Europa sobre la situació a Catalunya i li ha recordat "la necessitat d'exigir al Govern espanyol l'informe ja compromès sobre l'actuació policial de l'1 d'octubre del 2017", a l'hora que ha proposat que s'estudiï la possibilitat d'enviar observadors als judicis dels dirigents i parlamentaris independentistes catalans.

Drets humans

Ribó es va desplaçar ahir dimarts a Estrasburg i París, on avui continua amb els seus contactes amb les autoritats europees. En les seves reunions, el defensor del poble de Catalunya defensa davant els representants europeus el paper dels 'ombudsmen' europeus en moments difícils de la història de l'Europa comunitària i posa èmfasi en "els reptes i els obstacles que cal abordar, com el populisme, la xenofòbia i els retrocessos en matèria de drets humans".

En la seva reunió amb la comissària europea de Drets Humans també ha abordat qüestions com els corrents migratoris i els drets humans emergents.

El president Carles Puigdemont ha agraït a Rafael Ribó les seves gestions davant del Consell d'Europa.