La radiotelevisió suïssa (SRF) s'ha escandalitzat per la presència del franquisme en l'exèrcit espanyol. En un extens reportatge que titula directament com "La fosca ombra de la dictadura franquista. Difícil llegat a Espanya", el gran mitjà suís repassa la proliferació de casos de militars espanyols, en actiu o retirats, que fan connivència amb el franquisme, l'extrema dreta i fins i tot el nazisme.

"L'exèrcit espanyol té un problema amb l'extremisme de dretes? Aquest és el motiu d'un encès debat a Espanya. Una conversa de WhatsApp en la qual càrrecs militars retirats s'expressen de forma contundent i desitgen la mort dels adversaris polítics ha desfermat el debat", assenyala. "Alguns dels missatges de l'escandalós grup de xat són tan vulgars que preferiríem no repetir-los. I és precisament el to, a més del contingut, el que els fa brutals. "Em sembla que no hi ha cap altra sortida que afusellar aquests 26 milions de fills de puta", deia un dels missatges que es va enviar des del mòbil d'un oficial de divisió retirat, i que circula pels mitjans de comunicació espanyols des de fa dues setmanes", afegeix.

La SRF també explica que un dels missatges proposava bombardejar la seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a Barcelona. "Un altre militar de rang alt descriu com li agradaria volar el quarter general d'una organització catalana independentista", recorda. I precisa després que el grup de xat, format per uns 40 excàrrecs militars, s'ha dissolt. El Ministeri de Defensa ha portat el cas a la Fiscalia, però "no se sap si tindrà conseqüències penals".

SRF

"La fosca ombra de la dictadura de Franco", diu la SRF

El mitjà suís explica com el govern espanyol intenta minimitzar la situació. Ha preguntat al Ministeri de Defensa, però diu que l'han adreçat a una entrevista de Margarita Robles a la Cadena Ser on defineix el que ha passat com un "vergonyós incident aïllat". Però també entrevista un exmilitar, Marco Antonio Santos, que discrepa totalment de Robles. "La ministra hauria de fer una visita a les casernes. I podrà sentir el que s'hi diu", indica. La SRF recorda que Santos ha servit a l'exèrcit espanyol durant 22 anys, i l'any passat va ser expulsat per fer crítiques. Santos recorda que fins a l'any 2006 encara hi havia una estàtua de Franco a l'acadèmia militar de Saragossa. 

De totes maneres, la radiotelevisió suïssa afirma que no té cap dubte que Espanya "és una democràcia moderna", si bé l'exèrcit, que era "el pilar del règim de Franco", "manté rastres d'aquesta època". Atribueix això al fet que a Espanya no hi va haver cap ruptura amb el franquisme sinó una reforma. "Molts historiadors assenyalen que després de la mort de Franco el 1975 no es va produir cap ruptura amb l'antic sistema, no hi va haver cap trastorn, sinó una transició contínua i gradual. Els que ocupaven un alt càrrec a l'exèrcit durant la dictadura, van romandre en el mateix lloc", detalla.

Segons la televisió suïssa, que tot això hagi sortit a la llum està relacionat amb el partit ultra Vox, a qui vincula amb sectors militars espanyols. "Vox està lligat estretament a l'exèrcit espanyol. Diversos diputats de Vox al Congrés tenen antecedents militars. I fins i tot al xat ple d'escàndols, la connexió es va fer visible. Santiago Abascal, líder d'aquest partit, va saludar els membres del xat amb un missatge de veu personal i els va adreçar una gran abraçada", conclou.