Les paraules del ministre espanyol d’Exteriors, Josep Borrell, minimitzant i banalitzant la mort de milions d’indígenes americans durant la colonització europea, singularment als Estats Units, on tot el que hauria passat va ser que “van matar quatre indis”, ha comportat la rèplica dels nadius nord-americans, que han expressat el rebuig a les paraules de l’encara ministre.

Així, l’American Indian Movement (AIM), una entitat que lluita contra el racisme i el subdesenvolupament de les comunitats índies, ha expressat el rebuig frontal a Borrell i l'ha titllat de “ministre racista”.

En un tuit, l’AIM considera que el ministre ha descrit el genocidi dels pobles nadius de manera “supremacista, negacionista i patètica”.

Al seu torn, l’escriptora lakota —poble més conegut com a sioux— Ruth H. Hopkins ha recordat al ministre que hi va haver “milions” d’indígenes americans morts a causa de “la fam, la malaltia, la pobresa extrema, la guerra i l'assassinat”.

Cinc milions d’americans nadius

Actualment als Estats Units hi viuen uns cinc milions d’americans nadius, que representen amb prou feines l’1,6% de tota la població. Històricament han estat marginats en els seus drets polítics i socials, per mitjà sobretot d’una política de reclusió en reserves que els va allunyar dels seus llocs històrics de poblament.

Presents històricament al llarg de tot el que avui en dia són els Estats Units, en l’actualitat es concentren sobretot a Alaska, on representen la majoria de la població, i en estats com Arizona, Nou Mèxic, Montana i Dakota del Nord i del Sud, i estan representats per un gran nombre d'associacions —una de les principals és el Congrés Nacional dels Indis Americans (NCAI)—, així com per diversos mitjans de comunicació.