El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i als principals líders mundials en què defensa la necessitat d'una mediació per negociar un referèndum. La carta està datada del 26 de setembre, així doncs, és anterior a la que va enviar dimecres per demanar la data d'una reunió amb Sánchez.

La carta, que avança avui El Periódico, del president Torra al president espanyol ha estat enviada en còpia a una quarantena de líders polítics: els presidents o primers ministros de la Unió Europea, el president dels Estats Units, Donald Trump, el president rus Vàdimir Putín, al papa Francesc, al president de la Xina  així com als líders de països sensibles amb les demandes independentistes com Ucraïna i Kosovo.

 

 

El president Torra demana a Sánchez que insti la fiscalia a retirar els càrrecs contra els líders independentistes empresonats i assegura que si surten de presó, Catalunya està disposada a explorar "totes les possibilitats" amb Madrid.

Mediació sense precondicions

Amb l'objectiu d'internacionalitzar la situació a Catalunya , Torra demana formalment al govern espanyol que autoritzi una mediació "sense precondicions" com més aviat millor i assegura que la situació "no és insalvable".

Concretament li demana al president espanyol que triï "un o més mediadors institucionals i observadors" per facilitar el diàleg i assegura que Catalunya està preparada per fer el mateix.

Torra defensa en la carta que el seu objectiu en una "negociació amb mediació" és un referèndum "legal, vinculant i just" amb el compromís de les dues parts d'acatar el resultat que en sortís. I en aquest sentit, afegeix que l'objectiu no és aconseguir la independència "de manera immediata".

Així mateix, Torra avisa que si no hi ha un diàleg significatiu, el judici i la condemna dels presos polítics provocarà una "aclaparadora demanda d'independència immediata". Finalment, conclou la carta apostant per una "transició acordada".