Després d'unes jornades d'infart, el president, Quim Torra, ha optat per evitar precipitacions. Aquest dijous a quarts d'onze del matí, Torra ha promès el càrrec de president "amb fidelitat al poble de Catalunya representat pel Parlament". Ho ha fet a porta tancada, en menys de tres minuts i, per primer cop des del 1980, sense cap representant de l'Estat present. Tot seguit, ha decidit aturar l'acceleració d'esdeveniments que des que va ser proclamat candidat, dijous passat, semblaven succeir-se en una autèntica i imparable reacció en cadena. No han sortit més notícies de la plaça Sant Jaume. En contra del que s'esperava, Torra no ha anunciat el seu Govern, i tot apunta que tampoc ho farà de manera immediata.

Si dimarts el president un cop investit pel Parlament va viatjar a Berlín per reunir-se amb Carles Puigdemont i comparèixer plegats en una roda de premsa, dilluns vinent, anirà a visitar els presos. La seva voluntat era fer la visita demà mateix, divendres. No obstant, des del ministeri se li ha demanat que la posposi fins dilluns "per raons organitzatives i logístiques".

Torra vol parlar amb el vicepresident, Oriol Junqueras, i els consellers empresonats a Estremera, Jordi Turull, Josep Rull, Quim Forn i Raül Romeva. També amb la consellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carmell Forcadell a Alcalá Meco, i amb l'expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a Soto del Real.

Amb els consellers i el vicepresident vol tractar sobre la restitució del Govern, i conèixer de primera mà la seva voluntat de tornar a ocupar o no els càrrecs dels quals van ser apartats arran l'aplicació de l'article 155. La intenció inicial era no tancar la composició del nou Govern fins poder dur a terme aquesta visita.

Equip propi

Precisament, tant en el nucli dur de JxCat com en el PDeCAT hi ha algunes veus que han expressat discrepàncies sobre la conveniència de restituir consellers empresonats o bé a l'exili. Això no obstant, Torra va assegurar durant el discurs d'investidura que la seva voluntat era restituir al seu lloc tots els membres del Govern suspesos per l'executiu de Mariano Rajoy que ho vulguin, començant pel president Puigdemont.

Tot plegat fa difícil pensar que abans d'abordar la qüestió amb els presos Torra pugui tancar els noms del seu gabinet. Tampoc no sembla que la petició d'ajornar la visita fins dilluns hagi d'obligar-lo a canviar de plans.

Més enllà dels equilibris intensos entre els socis, queden encara serrells en la composició del gabinet. A més, persones pròximes al nou cap de l'executiu donen per descomptat que voldrà també fer-se el seu propi equip a Presidència. Tot i que no té experiència en gestió pública, recorden que sí ha treballat com a alt executiu d'una multinacional. Voldrà fer el seu propi equip, amb el seu propi perfil, asseguren, i incorporar-hi persones externes al nucli dur de JxCat. 

Artadi a Presidència

Pel que fa al Govern, la possibilitat que Elsa Artadi assumeixi un fort protagonisme a Presidència -on tot apunta que es restituirà Turull- està prenent cos. Això ha provocat que es tornin a buscar perfils per assumir el departament d'Empresa, al qual inicialment s'havia situat Artadi. Entre els noms que s'han barallat per assumir aquest departament de perfil econòmic, hi ha la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, tot i que, segons algunes fonts, l'alcaldessa de Sant Cugat s'hauria declarat més partidària de continuar en la seva actual responsabilitat. 

Amb la restitució, Rull aniria a Territori, amb Damià Calvet com a comissionat, i Lluís Puig assumiria Cultura des de Brussel·les, amb Laura Borràs de comissonada.

L'actual secretari de Telecomunicacions i Ciberseguretat, Jordi Puigneró, seria el nou conseller de Governació, atès que a aquest departament s'hi inclouria l'agenda digital de l'executiu però no la carpeta de Funció Pública que podria passar a Presidència. El departament d'Interior l'assumiria l'exalcalde de Premià de Mar Miquel Buch.

Pel que fa als departaments d'ERC, a banda de Pere Aragonès com a home fort dels republicans al departament d'Economia, formaran part de l'executiu Ester Capella i Teresa Jordà com a responsables de Justícia i Agricultura, Chackir El Homrani a Afers Socials i Josep Bargalló a Ensenyament, mentre que a Salut podria ser restituït Toni Comín amb David Elvira com a comissionat, tot i que aquest punt encara no està del tot tancat. Exteriors podria quedar en mans de l'eurodiputat Jordi Solé, que ja va ser secretari d'Afers Exteriors amb Raül Romeva. El desequilibri en la presència de les dones, però, provoca grinyols a Esquerra.