El president de la Generalitat, Quim Torra, demanarà aquest mateix dilluns la recusació del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, perquè considera que no és imparcial per jutjar-lo per la querella per desobediència per no retirar un llaç groc. L’advocat del president, Gonzalo Boye, vol que l’apartin del judici a Torra perquè Barrientos ha fet declaracions públiques en contra dels llaços grocs.

Boye s’empara en jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans  (TEDH) per argumentar que la imparcialitat judicial se salvaguarda també a través de les aparences. En aquest sentit, l’advocat ha posat diversos exemples de l’actitud de Barrientos, com la defensa de l’ordre de la Junta Electoral de retirada dels llaços grocs o l’afirmació que calia preservar els espais públics de connotacions polítiques.

 "Estem davant d'un cas flagrant de falta d'imparcialitat". Diu el text de recusació del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, en el judici contra Torra fixat el 25 i 26 de setembre per un delicte de desobediència a les resolucions de la Junta Electoral Central sobre els llaços grocs. L'escrit argumenta que Barrientos "s'ha posicionat sobre els presos polítics, sobre la suposada neutralitat dels espais públics, sobre els llaços grocs, sobre la resolució de la JEC i fins i tot sobre la ideologia i posicionament polític" del president de la Generalitat. "És difícil imaginar una major falta d'imparcialitat que la que concorre en el recusat", conclou.

Considera absolutament legítim que tingui la seva opinió política i ideologia, però adverteix que "en una societat democràtica el que s'exigeix d'un jutge és que aquesta ideologia no es faci pública", ja que "això afecta la imatge d'imparcialitat que ha de tenir qualsevol persona cridada a enjudiciar". En aquest cas concret, continua l'escrit, "la seva opinió va desbordar l'esfera institucional", ja que Barrientos "ha rebutjat amb especial contundència totes les tesis sobre l'exhibició de símbols que tenen a veure amb la solidaritat i suport als presos polítics així com les banderes estelades", objecte del judici del 25 i 26 de setembre.

 

 

"El que s'espera en una societat democràtica és que els jutges no exterioritzin la seva visió de temes sobre els quals s'han de pronunciar després en un judici oral", conclou la defensa, que subratlla que "no només s'ha perdut la imparcialitat obligada, sinó igualment la més mínima prudència", ja que resultava evident que seria el TSJC qui acabaria jutjant Torra si els fets pels quals se l'acusa de desobediència arribaven als jutjats.

Plantada de Barrientos a Torrent

La defensa recull en el seu escrit diferents mostres de declaracions de Barrientos que acrediten, diu, "que no només té una postura política diametralment oposada" a la de Torra, sinó que a més "l'expressa com expressa la seva opinió sobre fets nuclears del present procediment, que són la base per afirmar la seva absoluta falta d'imparcialitat objectiva i subjectiva".

Un altre dels exemples posats per Boye és el xou que va protagonitzar Barrientos durant una conferència del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, al Col·legi d’Advocats de Barcelona. En aquella ocasió, el president del TSJC es va aixecar i va abandonar la sala en ple discurs de Torrent quan aquest va parlar de presos polítics, un fet que per a l’advocat fa dubtar de la seva imparcialitat a l’hora de jutjar el president de la Generalitat els dies 25 i 26 de setembre arran de la querella per desobediència que el pot inhabilitar.

Una altra raó per la qual la defensa de Torra demana que es recusi Barrientos és perquè ja va intervenir en la causa quan s’havia d’admetre a tràmit; i la llei diu que el jutge no pot tenir coneixement previ del litigi.

Insinua que no es presentarà

Aquest mateix cap de setmana, el president Torra ha insinuat en una entrevista a El Punt Avui TV que no es presentarà al judici per desobediència al TSJC per no haver retirat els llaços grocs del balcó de la Generalitat durant el període electoral del 28-A, si coincideix amb el debat de política general. Quim Torra està citat el 25 de setembre als tribunals, que és quan se celebrarà el plenari, previst amb antelació. A hores d'ara, doncs, tot apunta que Torra no s'hi presentarà.