L'ex president de la Generalitat, Quim Torra, ha parlat sobre l'actual crisi de govern entre ERC i JxCat, i ha assegurat que el "gran problema de l'independentisme és la credibilitat". Torra, en la línia de Jordi Cuixart, considera que hi ha una necessitat que apareguin nous lideratges. En una entrevista aquest divendres Els Matins de TV3, Torra ha afirmat que l'aparició d'aquests lideratges podrien sortir de "la societat compromesa i determinada", d'aquelles persones que sí que tenen voluntat de canviar les coses, "dels que creuen que el procés d'independència és un procés d'empoderament personal i col·lectiu. Que tu pots canviar les coses, que la nació pot canviar les coses, que depèn de nosaltres". Segons Torra, arreu del país hi ha desenes de persones preparades per assumir aquest lideratge. 

Manca de pla compartit 

L'ex president de la Generalitat ha afirmat que quan no hi ha un pla compartit per avançar cap a la independència entre els dos partits que governen "estàs condemnat a la lluita fratricida de la gestió autonòmica". Torra ha recordat que aquesta problemàtica no és novetat d'aquesta legislatura sinó que "ho anem arrossegant d'altres legislatures". En aquest sentit, ha recordat la problemàtica durant la seva legislatura, just en el moment quan hi havia un judici en marxa, "penso que els dos socis anem molt junts, inclòs fem caure el govern de Pedro Sánchez no aprovant els pressupostos".

Torra ha indicat que quan s'acaba la sentència es bifurquen els camins, "quan el meu soci de govern passa a ser aliat de Sánchez votant la investidura", a més qualifica de molt greu, que després que durant un cap de setmana ERC li assegurés que el mantenien com a diputat, "arribo dilluns al Parlament i s'anul·la el box de votació, jo entenc que no tenim recorregut polític perquè els camins s'han bifurcat, tenim dues maneres d'entendre la independència molt diferent". Sobre aquest posicionament d'ERC, Torra assegura que "jo vaig tenir clar que el govern socialista d'Espanya era el meu adversari. En el moment que ERC decideix pactar, és irreconciliable, no podem avançar junts d'aquesta manera". 

La via unilateral

Quim Torra considera que la via unilateral no ha fracassat, que va arribar el 27 d'octubre i representava només l'inici del qual després havia de passar, que era fer efectiva amb la defensa per part de la ciutadania de la declaració d'independència. "Aquesta via la contraposo a qualsevol altre via que ens obligui a passar per la constitució espanyola per arribar a un referèndum, que sembla que és la proposta des d'una part del Govern". En l'entrevista, també ha parlat sobre la taula de diàleg, que ha estat un dels principals conflictes entre Junts i ERC, que l'ha considerat un fracàs. 

Segons relata Torra el moviment independentista s'ha basat sempre "que anem tots a una o no arribem a la independència". L'expresident considera que potser ha arribat el moment que de plantejar-se aquesta mecànica, quan segons afirma en aquests moments no hi ha cap mena de voluntat de progressar per arribar a la independència. "I això s'ha vist perquè a la taula de diàleg els dos únics temes que no s'han tractat, han estat el dret a l'autodeterminació ni l'amnistia, que en teoria la taula de diàleg s'havia constituït per això, per tant, no veig que hi hagi cap voluntat d'avançar cap a la independència", ha conclòs Torra.