Els integrants de la Junta Electoral de Guipúscoa hauran de decidir la validesa de la sentència d’inhabilitació del candidat d'EH BilduArnaldo Otegi, per optar a la lehendakaritza. La decisió es prendrà entre el 23 i el 29 d'agost.

Són tres magistrats de l'Audiència Provincial de Guipúscoa –María del Carmen Bildarraz Alzuri, Jone Unanue Arratibel i Felipe Peñalba Otaduy–, així com la degana del Col·legi d'Advocats de la província, Lourdes Maiztegi, i el catedràtic de Dret Administratiu de l'EHU-UPV, Iñaki Agirreazkuenaga.  

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha demanat al tribunal que va condemnar Otegi per l'intent de reconstrucció de la il·legalitzada Batasuna que remeti a les Juntes Electorals basques la sentència perquè aquestes compleixin de forma "imperativa" la resolució per la qual hauria d'estar inhabilitat fins al 28 febrer del 2021.

La Junta de Guipúscoa encara no disposa d'aquesta sentència que sí que havia arribat a la Junta Electoral de la Comunitat Autònoma Basca.

Un salt al calendari

L'anunci, el passat 29 de juliol, del lehendakari, Iñigo Urkullu, pel qual avançava les eleccions al 25 de setembre, quan es preveien per a finals d'octubre, va agafar per sorpresa els membres de les Juntes Electorals basques.

La Junta Electoral del País Basc tenia previst reunir-se per primera vegada la propera setmana.  

La Fiscalia

El Ministeri públic, dirigit per Javier Zaragoza, assegura que el líder d'EH Bildu és "inelegible" i que la Llei Electoral basca estableix que els condemnats per terrorisme inhabilitats no poden concórrer junts a eleccions.

Entre els dies 17 i 22 d'agost, els partits podran presentar els seus candidats. S'espera que la Junta Electoral Provincial de Guipúscoa, composta per tres magistrats i dos vocals no judicials, proclami els candidats entre el 23 i el 29.

Recurs

En cas que l'òrgan proclami Otegi candidat, podran recórrer la decisió la Fiscalia o qualsevol de la resta de formacions que concorren als comicis. PP, Ciutadans i UPyD ja han expressat la seva intenció d'impugnar.

Si la Junta guipuscoana decideix que no proclama l'aspirant de la coalició sobiranista, serà el seu advocat, Iñigo Iruin, qui la recorrerà. El recurs es podrà presentar en el termini dos dies al Jutjat del Contenciós de Sant Sebastià, que tindrà fins al 2 de setembre per resoldre.

El fiscal superior de Justícia del País Basc, Juan Calparsoro, ha assenyalat que, en cas que l'assumpte arribi al jutjat, el fiscal, en el seu informe, demanarà que no es proclami Arnaldo Otegi com a candidat perquè està inhabilitat.

Calparsoro ha afirmat que el ministeri públic a Euskadi actuarà en el sentit marcat per l'Audiència Nacional, en base "al principi d'unitat d'actuació" que regeix a la Fiscalia malgrat que, en un informe previ, reconeix que el raonament legal dels qui defensen la candidatura d'Otegi té fonament jurídic.