Els partits independentistes i sobiranistes al Congrés dels Diputats s’han unit per denunciar l’assetjament de manifestants de Jusapol a Laura Borràs. Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han emès un comunicat conjunt per expressar el seu “suport i solidaritat” a les persones afectades i “denunciar els insults, intimidacions i amenaces dels policies del sindicat ultra Jusapol contra els electes de diferents formacions independentistes i d’esquerres”. Aquesta denúncia l’eleven a la Mesa de la cambra baixa espanyola perquè doni explicacions i exigeixi les “corresponents responsabilitats” als serveis del Congrés que van negar a la portaveu de JxCat protecció policial.

 

“Considerem molt greu que s’hagi permès als manifestants ultres de Jusapol traspassar el cordó policial i bloquejar les entrades i sortides del Congrés dels Diputats, proferint amenaces amb les cares tapades amb passamuntanyes i màscares, amb grillons, petards i bengales, i abocant amenaces explícites com ‘som la Policia i la Guàrdia Civil, tindreu guerra’, generant una situació d’autèntica tensió”, denuncien les formacions que signen l’escrit. Consideren “inadmissible” que tot això “s’hagi pogut dur a terme amb la passivitat no només de la policia encarregada de la seguretat del Congrés i les unitats desplaçades per a la custòdia de la manifestació, sinó amb la seva connivència”. Constaten que “mai abans” s’havia permès això a cap altre col·lectiu que es manifestés a les portes del Congrés.

Per altra banda, els partits denuncien “l’empara política que els manifestants han rebut de la ultradreta política, que ha participat i donat suport a la manifestació públicament i notòriament un cop traspassat el cordó”. Veuen com els atacs de l’extrema dreta no paren de pujar i asseguren que “ha arribat el moment de posar fre a aquestes actituds d’assetjament i amenaça constants”.

Per tot això, ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís avancen que elevaran a la Mesa i la Junta de Portaveus del Congrés una queixa formal. En primer lloc, “perquè expliqui els criteris aplicats i el tracte de favor mostrat amb Jusapol”. En segon lloc, “perquè aclareixi i exigeixi les corresponents responsabilitats als serveis del Congrés per permetre aquesta greu situació i per la seva negativa per facilitar que la diputada Laura Borràs pogués abandonar el Congrés amb seguretat”. Finalment, insten l’òrgan de govern de la cambra baixa a “prendre mesures perquè els atacs continuats de la ultradreta contra determinats electes, ja siguin dins o fora de l’hemicicle, cessin d’immediat”.