El candidat a la investidura del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo, es presenta a la mateixa sense els suports suficients. Després de més d'un mes d'ençà que va ser designat per a la investidura per Felip VI, el líder popular no ha pogut sumar prou suports i, si no hi ha cap sorpresa, la seva investidura quedarà en paper mullat. Tanmateix, encara que la investidura de Feijóo quedi en quelcom intranscendent, el sol fet que se celebri dispara un compte enrere en cas que tingui èxit. A continuació repassem com queden el calendari polític (i possiblement electoral) en cas que la investidura naufragui. 

🔴 Investidura de Feijóo, DIRECTE | Segona votació
 

D'ençà que se celebra el primer ple d'investidura, el rellotge per la convocatòria d'una repetició electoral comença a córrer. La constitució estableix que després d'una primera investidura fallida comença el compte enrere de dos mesos (60 dies), després dels quals, si no s'ha trobat un candidat viable a la presidència, automàticament es dissolen les Corts. Aleshores, en un termini de 47 dies (menys dies que en una convocatòria ordinària) es tornaria a votar. És a dir, que uns nous comicis caurien al 14 de gener 2024. Tot plegat quedaria de la següent manera:

  • 26 i 27 de setembre 2023: Ple d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo
  • 29 de setembre: Si Feijóo no aconsegueix prou suport en la primera votació es faria una segona a la qual hauria d'aspirar a tenir una majoria simple (més vots a favor que en contra)
  • 27 de novembre 2023: Si no s'aconsegueix cap candidat viable es convoquen eleccions automàticament 
  • Principis de gener de 2024: Comença la campanya electoral, la qual podria ser més curta que una ordinària com ha succeït anteriorment. 
  • 14 de gener de 2024: Repetició de les eleccions generals

El PP aposta pels trànsfugues   

Davant la manca dels suports necessaris per a la investidura, l'estratègia del PP s'ha centrat a fer una crida al transfuguisme de diputats descontents del PSOE. Malgrat les poques possibilitats d'èxit, els populars volen aprofitar la insatisfacció d'alguns membres dels socialistes amb l'estratègia de Pedro Sánchez. 

Suport dels barons del PP 

En la seva desesperada investidura, Feijóo estarà acompanyat pels barons del PP quan faci el seu discurs, el qual serà "molt propositiu" i inclourà propostes "econòmiques, socials i institucionals", han assenyalat des del PP. Des de Gènova han avançat que hi assistiran tots els barons autonòmics excepte les presidentes de Cantàbria i les Balears, María José Sáenz de Buruaga i Marga Prohens, respectivament, i el president de la ciutat autònoma de Melilla, Juan José Imbroda, que han de comparèixer en la sessió de control al govern als seus respectius parlaments autonòmics.