Dissabte 2 de gener se celebrarà de manera extraordinària una reunió conjunta del Consell Polític de la CUP i del Grup d'Acció Parlamentària (GAP). A l'ordre del dia: decidir si finalment investeixen Artur Mas com a president o no ho fan. Com a GAP, en aquesta convocatòria hi participaran un representant de cada organització de l'esquerra independentista i de les representades a l'Espai per la Ruptura, amb veu i vot.

Ras i curt, són onze organitzacions, a més de les confluències municipalistes –que mengen a part–, que debatran amb els representants de les tretze assemblees territorials el futur immediat del procés català.

A la vista de les intervencions dels representants d'aquestes organitzacions en l'Assemblea Extraordinària de Sabadell i dels manifestos posteriors, només dues de les onze estarien clarament per l'acord amb JxSí i investir Mas, dues tindrien un posicionament més tebi i la resta carreguen els neulers contra aquesta possibilitat.

1. Poble Lliure, per l'acord

Poble Lliure és un corrent que agrupa l'espai històric del Moviment de Defensa de la Terra. En el seu manifest fundacional del 30 de setembre del 2014 estableix que "cal treballar per desenvolupar la proposta política de la Unitat Popular (que té en la CUP la seva expressió més consolidada) perquè serveixi per enquadrar amplis sectors en lluita arreu dels Països Catalans, de les classes populars catalanes, en una orientació clara d’alliberament nacional, de classe i de gènere". Just abans de l'assemblea de Sabadell, va difondre un comunicat amb què defensava l'acord amb JxSí i la investidura de Mas.

2. Col·lectiu Drassanes, disposats

Col·lectiu Drassanes va néixer com un moviment per "reflexionar" i debatre sobre el procés constituent de la República catalana. Compta amb veterans sindicalistes com Alfredo Bienzobas. Col·lectiu embrionari dins els sectors més escorats a l'esquerra de la CUP, aposta per l'acord.

3. Endavant OSAN, pel no

Endavant OSAN (Organització Socialista d'Alliberament Nacional) és un dels dos corrents –l'altre és Poble Lliure–, més influents dins la CUP. Anna Gabriel Sabaté, portaveu del grup parlamentari, és ara com ara la seva cara mediàtica.

Contraris a investir Mas, han emès diversos comunicats on expressen desacomplexadament el seu posicionament. Fins i tot han parat l'orella al resultat del 20D per replantejar-se l'estratègia, sense descartar atansar-se a l'espai d'En Comú Podem.

4. Arran: Mas cap per avall

Arran, l'organització juvenil de l'esquerra anticapitalista i independentista, neix el juliol del 2012 per la fusió de Maulets i la CAJEI, a més d'altres entitats joves locals. Actua com una mena de pedrera de la CUP.

És un dels sectors més bel·ligerants amb la investidura de Mas. El seu posicionament queda ben clar en el manifest signat el 23 de novembre passat, que concloïa: "N’estem fartes de ser joves precàries, fartes de ser un dels grups socials que resten exclosos dels espais de poder i de decisió de la societat. Ens organitzem per intervenir-hi mitjançant la desobediència, perquè només així podrem decidir sobre el nostre futur. És per això que sota cap concepte cedirem a les pressions de la burgesia. Fins mai, Mas!"

Un cartell seu on hi figurava Mas cap per avall va aixecar polseguera, fins i tot entre algun sector de la CUP a qui no va barrufar gens la idea. Arran va amenaçar de desvincular-se la CUP si guanyava el a Mas.

5. Constituents per la Ruptura

El col·lectiu Constituents per la Ruptura integra Procés Constituent i l’Associació per a la Confluència de les Esquerres. També estan enquadrats a Esquerres per la Independència. Els seus integrants provenen de l'escissió del moviment impulsat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. No gaire favorables a Mas, tampoc han mostrat una bel·ligerància excessiva. A les eleccions generals espanyoles van demanar el vot per a ERC.

6. Lluita Internacionalista: no

"Reafirmem que Mas –lligat a les privatitzacions, les retallades i la corrupció– no permet eixamplar la base social del procés, ni li hem de donar cap suport per a ser investit president". Aquesta és la conclusió del darrer manifest de Lluita Internacionalista (LI), organització marxista revolucionària d'arrel trotskista. Fundada el maig del 1999 per militants del Partit Revolucionari dels Treballadors (PRT). Va signar un manifest per incorporar el debat de l'assemblea amb altres organitzacions internes de la CUP com Corrent Roig i les Alternatives d'Esquerres d'El Prat i de Cornellà. El 20D va demanar el vot per les confluències al voltant de Podemos.

7. Corrent Roig: res d'acord

Corrent Roig és la franquícia catalana de Corriente Roja, la secció a l’Estat espanyol de la Lliga Internacional de Treballadors, una altra de les variades organitzacions que es reclamen hereves de la Quarta Internacional de Trotski.

Firmant del manifest conjunt "Ni investir Mas, ni avalar la gestió de la misèria", repudia l'acord amb JxSí i la investidura de l'actual president de la Generalitat en funcions.

Corrent Roig va obrir una discussió interna advertint del risc que la CUP tornés a ser l'Esquerra Respublicana Bis. És un moviment que no té cap mena de complex en assenyalar les seves diferències amb l'esquerra independentista: "La defensa del dret a l’autodeterminació no significa que s’hagi de defensar en qualsevol circumstància la independència de la nació oprimida", expliquen des de Corrent Roig.

8. En Lluita: ni parlar-ne

"Mas no: la Unitat Popular pot guanyar la independència i el canvi social". Aquesta és la divisa d'En Lluita, organització anticapitalista i revolucionària que pertany al Corrent del Socialisme Internacional.

Aquest partit veu Mas com un papu per a l'anticapitalisme i la revolució i un tap per canviar el model social, econòmic i polític.

9. Sindicat d'Estudiants: no

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans és l’organització estudiantil nascuda de la fusió d'Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans. Creuen que Mas evita l'ampliació de la base social de l'independentisme i que no garanteix el trencament amb l'autonomisme.

10. Coordinadora Obrera Sindical, tampoc

La Coordinadora Obrera Sindical neix a l'abril del 1987 amb la trobada de membres de diversos sindicats històrics. Ha deixat ben clar que no farà mai costat a la investidura de Mas.

https://twitter.com/COS_Valles/status/680734939592146944

11. Crida Constituent

És el grup de persones que van fer costat a la CUP a les passades eleccions plebiscitàries, l'aglomerat de diversos membres de diferents organitzacions, moviments i independents que van participar en bastir la candidatura encapçalada per Antonio Baños. La més difusa en el posicionament, tot i que diverses de les seves veus demanaven a ERC, amb certa ironia, una assemblea a les seves bases per saber si preferien Raül Romeva a Artur Mas com a president.