El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón revisarà aquest dimecres la situació personal de quatre membres dels CDR, després que la sala penal anul·lés les ordres de presó perquè no es va facilitar a les defenses "informació essencial" sobre les actuacions en contra seu.

Els set investigats van passar a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 6 el passat 26 de setembre, tres dies després de ser detinguts per la Guàrdia Civil en l'anomenada Operació Judes. Cinc d'ells es van acollir al seu dret a no declarar en estar la causa sota secret en aquell moment i uns altres dos van respondre al jutge i al fiscal amb advocat d'ofici.

Després del tràmit de prestar declaració, es va celebrar una vista del 505 de la llei d'Enjudiciament Criminal, la fase del procés en què les parts al·leguen si convé aplicar mesures cautelars. En aquest cas, la fiscalia va sol·licitar presó provisional per a tots set i el jutge ho va acordar en tots els casos, malgrat la protesta de les defenses, que van al·legar que no havien pogut tenir accés ni a un mínim d'informació sobre la causa per poder rebatre l'argumentari del ministeri públic.

Amb els set ja en presó provisional, els seus advocats van recórrer davant de la sala penal al·legant vulneració del dret de defensa durant aquella vista i demanant per això l'anul·lació de la interlocutòria que els va enviar a la presó i, en conseqüència, la immediata posada en llibertat.

El tribunal ha donat la raó aquest dimarts a quatre d'ells —Guillem Xavier Duch, Alexis Codina, Eduard Garzón i Xavier Buigas—, però només parcialment: anul·la l'ordre de presó perquè reconeix que es va vulnerar el seu dret de defensa en no facilitar-los informació essencial sobre la seva situació, unes dades que se'ls podien haver proporcionat sense vulnerar el secret que pesa sobre les actuacions i que, segons els mateixos jutges, està ben acordat.

No els posen en llibertat

Tanmateix, no els posa en llibertat perquè la sala entén que es repara la vulneració del dret tornant a la "casella de sortida", és a dir, celebrant de nou la vista del 505 perquè el jutge, ara sí proporcionant aquesta informació essencial als detinguts, decideixi si és procedent o no enviar-los a presó provisional i les seves defenses tinguin material per al·legar el que considerin en contra.

Es dona la circumstància que quan aquest dimecres a les 12.00 hores compareguin davant del jutge, la causa ja no estarà sota secret, perquè pel que fa a les seves detencions el secret es va aixecar fa més d'una setmana. A més, hauran complert 24 hores més a la presó sense interlocutòria que l'acordi, ja que és allà on han passat la nit malgrat que es va declarar nul·la l'ordre i malgrat que la seva condició torna a ser la de "detinguts", no la de presos preventius.

No és la primera vegada que s'anul·la una ordre de presó per falta d'accés a informació essencial a causa del secret d'actuacions. L'abril del 2016, l'Audiència Provincial de Madrid va anul·lar l'ingrés a presó de dos directius del banc xinès ICBC per falta d'accés a aquestes dades essencials. Tanmateix, aquella nul·litat va implicar la seva posada en llibertat, cosa que no ha passat en aquest cas.