L'estiu és l'època de vacances per excel·lència per a tothom i això inclou els reis. Felip VI seguint la tradició familiar, estiueja al conegut palau mallorquí de Marivent, però a diferència de la resta de la població, les despeses de la seva residència d'estiueig no recauen en la seva butxaca sinó a la dels ciutadans balears. El palau de Marivent i l'ús que en fan els Borbons és un motiu de disputa per part de la societat balear. El que en el seu moment va ser una donació d'un filantrop al poble mallorquí en el seu conjunt ha acabat en les mans dels monarques, lluny de la intenció inicial de la donació: que fos un museu. Si a tot se li suma que són els ciutadans balears que han de costejar gran part de l'ús privat que en fan els Borbons la polèmica està més que servida. 

Tanmateix, quant els costa realment als ciutadans de les Illes Balears la residència vacacional dels Borbons? Segons publica elDiario.es, entre el 2017 i el 2023 els costos de mantenir i conservar Marivent ascendeixen als 4,9 milions d'euros a costa del govern Balear. Aquestes despeses es desgranen en materials, subministraments, assegurances, però també en les nòmines dels qui hi treballen i serveixen els monarques espanyols. Així com s'inclouen despeses relacionades amb el mobiliari i les instal·lacions.

Marivent, lluny del museu que hauria de ser 

El palau de Marivent va ser una donació de Iannes Saridakis, filàntrop grec, que l'any 1964 va iniciar els tràmits per convertir l'edifici en un museu amb les obres donades i l'art d'una escola pública. Tanmateix, el desig del filantrop va ser completament ignorat i en comptes d'un complex obert a la ciutadania per fomentar la cultura va acabar tancat a pany i clau pel gaudi dels borbons a cost dels ciutadans de les Balears. 

El tercer retorn de Joan Carles I ​

El rei emèrit Joan Carles I ha tornat aquest dimecres a territori de l'estat espanyol, en la seva tercera visita des que va fugir als Emirats Àrabs, només tres dies després de la celebració de les eleccions generals del 23-J. L'anterior visita la va fer a l'abril d'aquest any amb la mateixa finalitat, que és assistir a les regates de vela de la localitat gallega de Sanxenxo.

Gairebé no es tenen detalls del que farà, amb qui i durant quant. Per exemple, no se sap si en aquesta ocasió veurà la seva família, que des de la seva marxa ha mantingut majoritàriament les distancia, en especial el seu fill. Tanmateix, al setembre al funeral d'Isabel II a Londres i al gener al de Constantí de Grècia, germà de la reina emèrita Sofia.