El president de Rússia, Vladímir Putin, ha assegurat avui que Moscou "no vol que s'ensorri cap estat europeu", en resposta a una pregunta sobre la independència de Catalunya. Putin ha donat suport a la posició espanyola, i ha negat que ajudi el procés català.

"Tenim una actitud de màxim respecte per Espanya, el poble espanyol, la història espanyola. Hi tenim unes bones relacions, amb arrels històriques. En absolut estem interessats que els països europeus es desmembrin uns darrere els altres", ha afegit en una roda de premsa amb els responsables de les principals agències de notícies dels món, entre les quals, Efe. El mandatari rus ha assegurat que "en general és un mite que Rússia vulgui una Europa feble" i que per això creï problemes.

Putin EFE

"Per què ho necessitaríem? El 40% de les nostres reserves d'or i divises estan denominades en euros. La Unió Europea és el nostre principal soci econòmic. Per què voldríem que allà tot fos convuls? No té sentit", ha insistit. "Però es busca l'empremta de Rússia. Això també es refereix a Espanya. Espanya ha de decidir ella mateixa com conviure amb els territoris problemàtics, amb Catalunya i, al nord, amb el País Basc, etcètera", ha recalcat en l'entrevista.

Putin sosté que "fins ara s'havia aconseguit resoldre aquests problemes" i espera que en el futur "siguin resolts mitjançant el diàleg i d'acord, amb decisions legítimament adoptades, mitjançant el debat". "Abans que res ―ha afegit― ens pronunciem per l'estabilitat, per la preservació de la integritat territorial". "La vida és més complexa que alguns postulats recollits fins i tot en conegudes normes del dret internacional" i "això ho entenem perfectament", ha assegurat.

Durant una entrevista amb els principals responsables de les agències de notícies mundials, Putin ha dit a més que desconeixia que l'ambaixador espanyol a Rússia, Fernando Valderrama, hagués estat citat per les autoritats russes en protesta per unes declaracions del ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell.

"És un deliri absurd dir que Rússia és una amenaça", ha dit Putin, en referència a les paraules pronunciades per Borrell. En declaracions a un diari de Barcelona, el ministre va criticar Rússia en analitzar la geopolítica. "El nostre aliat ens gira l'esquena, el nostre vell enemic, Rússia, torna a dir aquí estic, i torna ser una amenaça, i la Xina apareix com un rival", va indicar.

Les paraules de Putin contradiuen la versió d'alguns mitjans de Madrid en el sentit que Rússia ha ajudat el procés independentista a internet. En sentit oposat, el dirigent rus ha fet gala d'excel·lents relacions amb Felip VI, i amb el seu antecessor Joan Carles I. "Tinc bones relacions amb el rei emèrit Joan Carles i amb l'ara Rei", ha insistit.