Jordi Pujol, Joan Rigol, Ernest Benach, Carme Forcadell i Núria de Gispert s'han ajuntat al Parlament per l'Associació d'Antics Diputats, que celebra el seu 25è aniversari. L'entitat ha donat un obsequi commemoratiu als diputats de la primera legislatura presents a l'acte, entre els quals hi havia el mateix Pujol. L'actual presidenta de la cambra catalana, Anna Erra, els ha agraït el compromís adquirit amb Catalunya i amb el servei públic que al seu moment van adquirir els seus exparlamentaris. Concretament, els ha elogiat el "pas endavant" que van donar per "estima per Catalunya i vocació de servei", amb un esment especial als diputats de la primera legislatura, quan l'autonomia "arrencava no sense dificultats".

L'expresident de la Generalitat i els expresidents de la cambra catalana, amb una vuitantena d'exdiputats, han assistit a l'acte d'aquest dilluns del 25è aniversari de l'associació, que s'ha centrat en els drets humans amb motiu dels 75 anys de la declaració universal. Així, Erra ha reivindicat que a la cambra "s'ha de poder parlar de tot", en una vetllada advertència sobre els posicionaments del Tribunal Constitucional que impedeixen aprovar resolucions relatives a l'autodeterminació i la monarquia. "Els únics límits han d'estar al respecte, la defensa i la protecció dels drets humans", ha puntualitzat. 

Ribó, sobre l'informe PISA

La presidenta de l'associació d'exdiputats, Núria de Gispert, ha explicat la decisió de fer coincidir la celebració del 25è aniversari de l'entitat amb el 75è aniversari de la proclamació de la Declaració Universal de Drets Humans per part de les Nacions Unides, celebrat aquest 10 de desembre. "És un moment difícil per als drets humans", ha considerat, alhora que ha elogiat la tasca en defensa dels mateixos realitzada per l'exdiputat i exsíndic de greuges Rafael Ribó. De Gispert també ha defensat que la llei d'amnistia ha d'esborrar la "ignomínia i injustícia" contra una sèrie de polítics que van anar a la presó per lluitar per Catalunya després d'un judici "il·legal".

Ribó, que ha pronunciat una conferència sobre drets humans, també ha fet referència a la situació del sistema educatiu a Catalunya i ha destacat que hi ha una "gran segregació". Segons l'exsíndic de greuges, el combat contra la segregació va començar fa tres anys als primers cursos escolars i va avançant, però que es trigarà "molts anys" a veure els efectes de les mesures als resultats de PISA. "Hi ha gairebé dos cursos de diferència entre escoles públiques i concertades. Aquest és el nostre problema. Ens han distret amb el tema de la llengua i el problema és la manca d'igualtat d'oportunitats", ha conclòs.

Pujol, Forcadell, Rigol, Gispert 25 anys de l'Associació d'Antics Diputats al Parlament ACN
Jordi Pujol rep un obsequi commemoratiu al Parlament / ACN

D'altra banda, Ribó ha afirmat que "els drets humans i dels pobles estan per sobre de les lleis". "Els drets es conquisten i després les lleis han de reconèixer-los", cosa que resulta bàsica d'entendre perquè, si no, "mai no s'haurien aconseguit els drets de sindicació i de vaga o el dret al vot de les dones". En aquest punt, ha recalcat que "per sobre de la Constitució i dels Estatuts hi ha els tractats internacionals que l'estat espanyol ha subscrit" i ha recordat que "la Constitució espanyola diu que hi ha nacionalitats i regions". També ha lamentat la "politització de la justícia" que arriba a "l'aberració jurídica de considerar que als promotors de la plataforma Tsunami Democràtic se'ls pugui acusar de terrorisme".

Abans de l'acte, Erra ha rebut al despatx d'audiències els expresidents i els membres de la junta directiva de l'Associació d'Antics Diputats. Es tracta d'una entitat que es va reunir per primera vegada el 21 de novembre del 1997, impulsada per l'expresident Heribert Barrera, que en va presidir la primera junta directiva. Després van ocupar el càrrec Joaquim Xicoy, Joan Rigol i, des del 2016, Núria de Gispert. L'objectiu és promoure els vincles d'amistat, solidaritat i germanor entre els antics diputats per sobre de consideracions partidistes, així com contribuir a mantenir el prestigi de la institució, potenciar les relacions entre antics i actuals parlamentaris i establir relacions amb altres associacions anàlogues. L'acte d'aquest dilluns ha acabat amb la lectura per part de la secretària de l'associació i exdiputada, Dolors Gordi, dels noms dels socis que van ser diputats durant la primera legislatura del Parlament (1980-1984) i dels membres de les juntes directives que l'entitat ha tingut durant aquests 25 anys. Tots ells han rebut un obsequi commemoratiu, entre els quals hi ha hagut l'expresident Pujol.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!