Després que la factura de la llum hagi pujat un 27% en plena onada de fred i l'aparició de la borrasca Filomena, Unidas Podemos ha passat a l'atac i ha llançat un seriós advertiment al seu soci de govern, el PSOE.

Ha estat el portaveu del partit morat al Congrés, Pablo Echenique, qui ha qualificat la pujada de la factura de "vergonya". Echenique ha traslladat tota la responsabilitat al PSOE de Sánchez, ja que, segons ha explicat, han estat ells els que han insistit al PSOE a fer les reformes que siguin necessàries per regular el cost de la llum.

Echenique ha assegurat que la pujada "es produeix perquè l'actual fixació de preus del KWh (dissenyada pel PP) és una estafa pensada per beneficiar les elèctriques. El portaveu podemita també ha recordat que a l'acord de coalició entre el seu partit i el PSOE hi ha la reforma del sistema elèctric

Per la seva banda, la líder de Catalunya en Comú Podem, Jèssica Albiach, ha admès que hi ha un "debat intens" entre Unidas Podemos i el PSOE al si del Govern en relació a la pujada de la llum i ha exigit als socialistes crear un operador energètic públic i "recuperar" Endesa. Ho ha dit en un vídeo difós als mitjans després que el temporal Filomena hagi obligat a cancel·lar l'acte que tenien previst a Girona (Gironès) amb la candidata dels comuns a les eleccions catalanes per aquesta província, Rosa Lluch.

Fins ara, el PSOE ha mantingut el silenci sobre aquest tema.

La pujada de la factura

Segons, l'associació de consumidors FACUA-Consumidors en acció, el preu de la llum s'ha disparat un 27% en els set primers dies de l'any. El preu del kilovat per hora (kWh) amb tarifa semirregulada PVPC hauria arribat fins als 16,81 cèntims davant dels 13,24 durant el mateix període de 2020. 

En els quatre primers dies de 2021, el preu del kWh es va situar en una mitjana de 15,11 cèntims (impostos indirectes inclosos), un preu que ha seguit augmentant. D'acord amb l'evolució general del preu d'aquest bé, l'entitat ha reclamat "mesures contundents per frenar l'especulació en el sector".

Les crítiques de l'oposició

L'oposició no s'ha fet esperar i ha dirigit la majoria de les seves crítiques cap a Unidas Podemos, a qui Vox, Ciutadans i el PP han recordat que ara fa dos anys asseguraven que baixarien el preu de la llum. "Baixarem la factura de la llum posant fermes les grans elèctriques", deia un tuit del partit morat recuperat per l'eurodiputat de Cs Jordi Cañas.

També el PP ha publicat un vídeo on hi ha diverses declaracions del vicepresident segon espanyol, Pablo Iglesias, i la ministre d'Igualtat, Irene Montero, assegurant que baixarien la factura de la llum.

De fet, també circula per les xarxes un vídeo on es veu pot veure la mateixa Montero prometent que si "Unidas Podemos governa podrem fer seure els caps de les elèctriques i dir-los: 'La factura de la llum baixarà i, per tant, els seus beneficis baixaran una mica perquè la gent pugui tenir una factura de la llum que pugui pagar'".

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha recordat que la ministre d'Hisenda, María Jesús Montero, li va assegurar en fins a quatre ocasions que "no pujarem els impostos a la classe mitjana i treballadora".

Per la seva banda, el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha denunciat que el fet que "el preu de l’electricitat i el gas pugin més d’un 25% quan les temperatures més baixen és immoral pensant amb milions de persones i més en època de crisi".