"Vull entendre que no comparen el moviment independentista amb el moviment terrorista". Així ho ha expressat el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, aquest dijous, que ha manifestat que l'estat espanyol no es pot excusar amb la llei de seguretat nacional, que, per altra banda, ha assegurat que és una llei franquista. En una entrevista a El món a RAC1, s'ha manifestat sobre el CatalanGate, i també s'ha mostrat crític contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha advertit que si no hi ha una recerca sobre el presumpte espionatge a independentistes, les relacions amb el govern espanyol quedaran absolutament danyades i convindrà prendre decisions: "Volem saber si Pedro Sánchez és la 'X' de Pegasus". Ha assegurat que es fa "molt difícil" poder mantenir unes relacions polítiques amb algú que t'espia a l'altre costat de la taula, en referència a la taula de diàleg. En aquesta línia, ha lamentat que no hi ha hagut cap pas endavant per part del govern espanyol, quan ja fa quatre dies que es van conèixer les informacions, i quan considera que haurien de ser ells els primers interessats: "Una democràcia, si vol ser plena, no pot permetre's aquest tipus de pràctiques". Per tot això, Puigneró considera que seria molt greu que no s'actués de manera unitària i ha dit que no sols apel·la a l'entorn independentista: "La gent de Podemos i els comuns poden estar segurs que no han estat espiats? Això apel·la a tots, també apel·la al PSC".

Puigneró ha explicat que tot i que ell no ha estat un dels 65 espiats, fins al moment, també ho van intentar, però el seu mòbil va detectar l'atac i el va bloquejar. El vicepresident, expert en la matèria, ha detallat que el sistema israelià Pegasus pot entrar a la majoria de llocs, tot i que també influeix en la manera com intenta atacar el dispositiu. En aquest sentit, ha explicat que l'actual govern i en un total de 300 mòbils de la Generalitat disposen d'un software específic de ciberprotecció contra atacs i possibles intrusions, tot i que "ningú està 100% protegit".

 

Actuació coordinada

Puigneró ha instat la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, a pronunciar-se, perquè entre els presumptes espiats hi ha diputats que en el moment de patir l'atac eren diputats del Congrés i tenien telèfons mòbils de la institució. Sobre si aquest cas afectarà la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern, ha dit que qui no els vol és el president d'Aragó, Javier Lambán, i ha recordat que es tracta d'un acord acceptat i que s'ha de respectar: "També és veritat que si el govern espanyol  no investiga aquests fets, canviaran molts escenaris". "Veurem com evolucionen els fets, són molt greus. Convé una recerca a fons perquè és molt greu el que succeeix; si aquesta recerca no es produeix, això ha de tenir conseqüències", ha insistit el conseller. 

En la mateixa línia del Govern, el Parlament reclama que el govern de l'Estat investigui "amb la màxima celeritat i transparència" l'espionatge a membres de l'independentisme i que "assumeixi les responsabilitats a tots els nivells necessaris". També es compromet a protegir i preservar els drets dels afectats i "personar-se en les causes que s'obrin arran de les denúncies de les víctimes". ERC, JxCat, CUP-NCG i En Comú Podem han tirat endavant aquesta declaració de la Junta de portaveus, i PSC-Units n'ha quedat fora. Fonts del grup parlamentari han apuntat que tenien disposició per a l'acord, però que els han tombat les esmenes que havien proposat, que els de Salvador Illa consideraven assumibles.