El vicepresident del Govern de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha utilitzat Twitter per assenyalar la hipocresia del govern espanyol. Ho ha fet aprofitant un reportatge sobre la creació de l'Agència Espacial Española: "Espanya sempre seguint l'estela de Catalunya", ha sentenciat el també titular de la conselleria de Polítiques Digitals i Territori. 

"De la mofa i el menyspreu a la còpia. Espanya sempre seguint l'estela de Catalunya", ha escrit en un tweet adjuntant una imatge del reportatge, en referència a les crítiques rebudes per la creació de l'Agència Espacial de Catalunya i el llançament a l'espai del satèl·lit Enxaneta.

TUITpuigneró

Jordi Puigneró / Twitter

L'Agència Espacial Espanyola

A finals de maig l'executiu espanyol va anunciar per sorpresa la creació de l'Agència Espacial Espanyola. Es tracta d'una reivindicació de llarg recorregut en el sector aeroespacial espanyol, que va valorar amb gran satisfacció i van assenyalar que es tracta d'un sector "altament estratègic, a què li correspon una política d'Estat", segons informa EuropaPress. De fet, França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Bèlgica, Portugal, Polònia, Suècia, Suïssa, Àustria i Romania ja tenen organismes similars.

L'ens està promogut per la Comissió Mixta de Seguretat Nacional i haurà d'"afavorir la dimensió de seguretat en el desenvolupament de les capacitats tecnològiques i d'indústries estratègiques". Després de l'anunci. el ministre d'Universitats i exastronauta Pedro Duque també va defensar la creació de l'organisme i  va admetre que la idea de crear la "NASA espanyola" es va començar a gestar "a principis d'any" i que el que es farà a partir d'ara serà crear un full de ruta on es reculli "el mínim trastorn possible dels comptes públic", per després debatre sobre l'estructura d'aquest organisme.

La "NASA catalana" i l'Enxaneta

L’Agència Espacial de Catalunya, promoguda pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha de desplegar la política de satèl·lits catalana i gestionar l’activitat del sector de la nova economia de l’espai. El Govern va impulsar l'avantprojecte de llei per crear l'organisme al gener. La seva creació s'emmarca en l’Estratègia NewSpace per impulsar un nou sector econòmic d’alt valor afegit mitjançant l’ús de satèl·lits més petits i de menor cost, que orbiten a baixa altura, i aprofitar el potencial d'empreses catalanes i centres de recerca en aquest àmbit.

També forma part d'aquesta estratègia el llançament a l'espai del primer nanosatèl·lit del Govern, l'Enxaneta. El llançament es va efectuar des del cosmòdrom rus Baikonur al Kazakhstan el 22 de març. Entre altres, ha de monitorar el cabal dels rius i les reserves d'aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l'aigua; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d'estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.

 

 

Imatge principal, Jordi Puigneró / EFE