El vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha assegurat aquest dimecres que Espanya "lamina la capacitat de competir al món global" en matèria tecnològica, i ha denunciat que no reparteix com toca els fons per a projectes de tecnologies digitals avançades. De fet, ha detallat que quan es tracta de fons de la Unió Europea, Catalunya s'emporta pràcticament el 50% dels concursos, mentre que quan és finançament estatal "les xifres baixen molt".

Tot plegat ho ha dit Puigneró durant la sessió de control al Govern en resposta d'una pregunta plantejada per la portaveu de Junts Mònica Sales, que en la seva intervenció ha destacat com Catalunya "s'ha posat en òrbita" des que va llançar el primer nanosatèl·lit català, l'Enxaneta. Precisament en la seva resposta Puigneró ha reclamat més fons per poder seguir desenvolupant aquests projectes. Ara l'objectiu del Govern, com ha explicat el conseller, és llançar el segon nanosatèl·lit, una acció prevista per la tardor d'aquest any, i és que Puigneró ha assegurat que Catalunya "jugarà la partida a l'espai amb tots els ets i uts".

 

Nanosatèl·lits per lluitar contra el canvi climàtic

El primer nanosatèl·lit que es va llançar va ser el març de 2021 i amb ell s'han recopilat dades de gran utilitat per a cultius vinícoles. Ara, després de gairebé un any i vistos els bons resultats, el Govern en vol posar en marxa un altre per tal d'obtenir dades que serveixin per poder lluitar contra el canvi climàtic: al projecte se li han destinat uns 1,7 milions d'euros. 

En aquest cas el nou nanosatèl·lit serà llançat des del cosmòdrom de Baykonur al Kazakhstan i tindrà el doble de mida del seu predecessor. La idea és que s'utilitzi per monitorar paràmetres importants, que serveixin per lluitar contra el canvi climàtic. Sobretot, en situacions com les sequeres en rius o les altes temperatures que s'han anat produint en els últims anys. Fins i tot amb aquest nou satèl·lit indiquen que existeix la possibilitat d'observar fenòmens com el temporal Glòria i amb base en aquesta informació, prendre decisions més adients.

Quants nanosatèl·lits llançarà Catalunya?

Segons la informació que s'ha donat a conèixer el Govern està treballant des del 2020 en el projecte NewSpace, que té entre altres implicacions, l'objectiu de posar en òrbita fins a sis nanosatèl·lits. L'estratègia ha estat dissenyada per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’un nou àmbit econòmic, el NewSpace, basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades, amb l’objectiu de millorar els serveis de la Generalitat i de diferents sectors productius.