El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha advertit al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a través d'un missatge en forma de vídeo que només el pot fer tornar a Espanya de dues maneres i totes dues són "il·legals, contràries al dret de la UE i de la democràcia".

La primera via seria adoptant des del Consell de Ministres "decisions que en una democràcia consolidada només pot prendre el poder judicial", la qual cosa no es pot fer si es respecta la Constitució. "L'altra és practicant el mateix que un ministre i altres dirigents del Partit Socialista ja van practicar en el passat, i que vostè segurament justifica, el segrest de persones", ha afegit en referència als GAL, que van articular la guerra bruta contra ETA durant el govern de Felipe González. Davant d'aquesta explicació, el president interroga directament Sánchez: "Vostè em vol segrestar, senyor Pedro Sánchez?".

El president encara va més enllà i demana a Sánchez si vol imitar el ministre José Barrionuevo, condemnat a 10 anys de presó per la seva responsabilitat en els GAL i per segrestar una persona dins de l'Estat francès. "Vostè necessita exhibir el meu cap com un trofeu bàrbar per esgarrapar uns vots que no acaba de tenir?", ha afegit. 

Ha advertit Sánchez que si fa això el més probable és que acabarà com Barrionuevo i la seva banda, tot i que possiblement no el preocupa gaire perquè "quan un criminal és ministre socialista, tant se val si el condemnen a 10 anys de presó, només s'hi passa tres mesos".

Puigdemont ironitza agraint la franquesa de Sánchez, que l'ajuda a reforçar un dels arguments que defensen a Europa, en el sentit que a Espanya no hi ha separació de poders i, que per tant, no tindrien garantit un judici just no ell ni els seus companys de Govern. "Menys encara en el moment en què el meu cap es converteix en un reclam electoral", ha afegit.

Amb aquest vídeo, Puigdemont responia el president espanyol en funcions i candidat del PSOE que va assegurar dilluns al vespre en el debat electoral de TVE que si era escollit portaria Puigdemont a Espanya. "Un compromís que fa com a candidat electoral però també el vincula com a president del Govern", ha advertit el president a l'exili.

Per aquesta raó, adverteix a Sánchez que s'hauria de preocupar per la mala imatge que té a Europa la independència judicial i la separació de poders a Espanya i no pas "contribuir a minar encara més aquesta imatge". Al vídeo, recorda els advertiments de l'informe Greco del Consell d'Europa sobre independència judicial i l'eurobaròmetre del mes de juliol on Espanya apareix cinquena per la cua en relació a la necessitat de millora dels principis fonamentals de l'Estat de dret i quarta en separació de poders i igualtat davant de la llei.

"Vostè és un irresponsable"

Davant d'aquest panorama retreu que Sánchez en comptes d'encendre els llums d'alarma prefereix "encendre la situació a Catalunya perquè creu que li dona vots". "Deixi'm dir-li-ho clarament, vostè és un irresponsable. I un irresponsable no podrà comptar mai amb el nostre suport. Mai. Perquè el que cal és seny, responsabilitat i diàleg i vostè és tot el contrari. Vostè vol continuar a la Moncloa al preu que sigui. Fins i tot a risc de continuar enviar Espanya al precipici", ha reblat.

Conclou advertint a Sánchez que "no se'n sortirà". "Continuaré lluitant mentre tingui llibertat per poder-ho fer. Però no estic sol. En som uns quants a l'exili", adverteix el president que avisa Sánchez que el dia 10 els catalans li enviaran des de les urnes la segona part d'aquest missatge.