Ciutadans ho tenia tot preparat per a una gran festa aquest dijous a Barcelona. En primer lloc, per celebrar la victòria com a força més votada en el frec a frec amb ERC i JuntsXCat. En segon lloc, per festejar una eventual alternativa de govern. Però només ha estat possible la primera, amb 37 escons, pujant-ne dotze. Els partits independentistes, amb el factor sorpresa de Puigdemont, han aconseguit revalidar la majoria absoluta al Parlament amb 70 diputats. La festa presidencial d’Inés Arrimadas ha quedat amargada davant la impossibilitat de ser presidenta de cap manera.

“Per primera vegada ha guanyat un partit constitucionalista a Catalunya i ha estat Ciutadans”, s’ha felicitat Inés Arrimadas, que ha volgut agrair la confiança que li han dipositat 1,1 milions d'electors. Ha tingut un record per tot aquells que els van dir que desapareixerien, que no tenien futur. “Avui un de cada quatre catalans ha confiat en aquest partit que parla sense complexos”, ha dit.

Arrimadas Rivera Ciutadas 21D - Sergi Alcazar

En aquest sentit, la candidata ha enumerat les ciutats més poblades del país, on s’ha imposat Ciutadans com a primera força, començant per Barcelona, i continuant per l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Cornellà, Lleida i Tarragona. Conscient que les seves possibilitats han quedat anul·lades, n’ha culpat una “llei electoral injusta” que fa 40 anys que no és reformada.

Ja estava tot preparat per a la celebració, després d'una campanya en clau presidencial. Si bé el seguiment electoral s’ha fet a l’Hotel Catalonia de la plaça d'Espanya, la formació ha instal·lat un gran escenari a les torres venecianes de l’avinguda de Maria Cristina. Música, foodtrucks, banderes de Ciutadans... I eufòria continguda. “Estem molt contents amb la participació. A veure si aconseguim capgirar la situació”, deia Albert Rivera en arribar al quarter taronja, amb un somriure que no podia amagar. La candidata Arrimadas era una mica més cautelosa: “Estem molt animats, però caldrà esperar els resultats". 

L’eufòria inicial aviat s’ha vist aigualida per l’escrutini i la confirmació dels resultats: les forces independentistes continuaven mantenint la majoria absoluta del Parlament. Qualsevol aspiració de la líder de Ciutadans ha quedat tallada en sec: no té els escons per conformar cap mena de “majoria alternativa” a l’independentisme. Fins a l’escenari de plaça d'Espanya s’hi han apropat diversos centenars de militants i simpatitzants, amb una barreja de sentiments.

celebracio bandera espanyola Ciutadas 21D - Sergi Alcazar

Hi ha hagut un petit moment de celebració dalt l’escenari, quan Ciutadans ha pujat en plens discursos de 36 a 37 escons. El públic l’ha celebrat amb crits que “yo soy español, español, español" i “presidenta”. Però aquest diputat no l’han robat als independentistes, sinó al PP, que ha baixat de quatre a tres, per darrere la CUP, amb qui compartirà Grup Mixt. Malgrat la majoria independentista renovada, Arrimadas ha promès “continuar lluitant, amb més vots, més escons i més suports”.

“Si ja se sabia que el procés no tenia futur ahir, avui ha quedat més clar que el procés no representa un futur per tots els catalans”, ha vaticinat. En aquesta línia, Arrimadas ha advertit que “els partits nacionalistes mai més no podran parlar en nom de tots els catalans”.

Arrimadas Rivera Ciutadas 21D - Sergi Alcazar

El president del partit, Albert Rivera, ha acompanyat la candidata durant tota la nit electoral, des del seguiment de l’escrutini al Catalonia Plaza fins als parlaments damunt l’escenari. “Hauria de ser la presidenta de la Generalitat”, ha lamentat. Ha volgut agrair a tota la gent que mai no havia votat en eleccions al Parlament o que fins i tot ha canviat el seu vot.

“Us vam prometre que guanyaríem i hem guanyat. Us vam prometre que creixeríem i hem crescut”, s’ha felicitat Rivera, que malgrat tot ha dit que no es pot fer responsable del resultat dels altres partits unionistes. “Hem aconseguit guanyar els separatistes a les urnes”, ha insistit.

No obstant això, especialment després de la patacada del PP de Xavier García Albiol, que no ha aconseguit capitalitzar de cap forma el 155, Rivera ha fet un discurs en clau de política espanyola: “De la mateixa manera que els hem guanyat, defensarem un projecte a Espanya. Espanya ha de derrotar el nacionalisme a les urnes com ho hem fet”. Els militants i simpatitzants taronges han respost amb crits de “president”. Un fort cop sobre la taula de Rajoy.