El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha viatjat aquest dissabte a Suïssa, on tot just acaba d'aterrar. Té previst assistir a la Festa Popular de la República del cantó de Jura com a convidat d'honor del seu govern. Ho ha explicat a Twitter el cap de l'oficina del president, l'historiador Josep Lluís Alay

Puigdemont intervindrà a les 18:30 hores d'avui en la recepció oficial a l'ajuntament del cantó i és possible que demà assisteixi a una manifestació a les 11:15, tot i que no està confirmat.

Aquest és el segon viatge del president fora de Bèlgica després del seu retorn, quan la justícia alemanya va desestimar la seva detenció per rebel·lió i el jutge Pablo Llarena va retirar l'euroordre contra ell a final de juliol. El primer viatge va ser a Escòcia, ara fa dues setmanes, per participar al fòrum internacional Beyond Borders.

El cantó de Jura, que també es coneix com a República i cantó de Jura, és un cas d'autodeterminació. Aquesta regió es va annexionar al cantó de Berna en el Congrés de Viena de 1815 i des d'aleshores els moviments independentistes van reivindicar la creació d'un estat propi. L'any 1979, després de diversos referèndums locals, cantonals i nacionals, va aconseguir l'autodeterminació.