L'agenda del president Carles Puigdemont no es veu alterada per l'esclat del CatalanGate. De fet, l'escàndol visibilitza la persecució de l'Estat cap a l'independentisme a escala internacional. La setmana vinent, Puigdemont viatjarà fins a Àustria per intervenir en un congrés a l'escola d'emprenedors de la universitat d'Innsbruck. Així ho ha anunciat el cap de la seva oficina, Josep Lluís Alaya Twitter, i també ha avançat que l'eurodiputat exiliat pronunciarà el seu discurs titulat Freedom and Democracy in Europe ('Llibertat i democràcia a Europa', en català). Al lloc web de la universitat, els organitzadors presenten Puigdemont, a banda dels seus càrrecs oficials (president de la Generalitat i diputat al Parlament Europeu), com el "líder del moviment independentista". D'altra banda, també fan un breu resum del procés sobiranista dels darrers anys i dels fets que l'han portat a l'exili, incloent-hi la intervenció de l'Estat per reprimir el referèndum,"en la qual una clara majoria va votar a favor de la independència", la persecució del Govern "escollit legítimament", els episodis de detenció a Alemanya i Sardenya, com els jutges es van negar a extradir-lo, i la creació del Consell per la República des de Bèlgica, on ara viu "com a ciutadà lliure", relaten.

"Ferm defensor de la democràcia"

A banda d'explicar el recorregut de l'independentisme a Catalunya, la universitat descriu Puigdemont com un "ferm defensor de la democràcia participativa i l'ús d'eines i tecnologies digitals per a estimular la participació dels ciutadans", referint-se, per exemple, a l'interès del president pel metavers. D'altra banda, assenyalen com "des de l'exili", el president "ha rebut invitacions de diversos parlaments i universitats, així com institucions polítiques, socials i culturals de tota Europa com la Universitat de Copenhaguen, la Universitat de Hèlsinki, la Universitat d'Oxford, la Universitat d'Amsterdam i la Universitat de Lovaina".

CatalanGate

El CatalanGate ha posat en evidència, segons el president a l'exili, les febleses de l'estat espanyol, però també d'un sistema polític ―"incompetent o còmplice"― que s'ha mostrat incapaç d'abordar les reformes necessàries, "d'obrir el capó d'aquest vehicle i canviar-ho tot". Durant la seva intervenció a l'espai del canal La Base que dirigeix l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias, Puigdemont ha advertit que la democràcia espanyola té una mala salut de ferro, per la qual cosa no veu possibilitat que pugui canviar.