El president a l'exili Carles Puigdemont ha parlat per primera vegada a través d'una videoconferència després de conèixer les acusacions de la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat. Assegura que l'estat espanyol "en el seu conjunt, des del Rei fins a la fiscalia, continua exercint venjança contra un Govern, un Parlament i una bona part de la població". Pel que fa a les penes sol·licitades, Puigdemont ha demanat a Europa que "no pot ser còmplice, amb el seu silenci, d'aquest abús" i cal "adreçar la veu al món".

Puigdemont, líder del Consell per la República, considera que "tenir presos polítics és una vergonya; fer un judici polític, perseguir i condemnar persones per la seva acció política és traspassar totes les línies vermelles", ha sentenciat. Al comunicat, el president també s'ha lamentat que posar urnes s'hagi convertit "en el pitjor crim" i n'ha responsabilitat l'estat de dret. 

En el comunicat, que duu com a títol "Dignitat, fermesa i llibertat", ha reiterat també la innocència dels acusats. "Qui serà jutjat sota les pitjors acusacions seran els qui van prevenir tota violència, i qui els acaba acusant és un Estat que va fer de la violència policial i judicial l'únic camí per evitar la independència de Catalunya", ha apuntat el president.

Puigdemont demana als demòcrates d'Europa alçar la veu

El 130è president de la Generalitat també ha demanat unió. Ha apel·lat a Europa i, de forma més concreta, "als demòcrates" de l'estat espanyol a alçar la veu. "Us necessitem, us volem sentir en un moment en què l'estat de dret perilla, en què Europa corre el risc de perdre credibilitat com a espai que protegeix les llibertats i els drets civils i polítics", ha afirmat. Puigdemont considera els presos polítics persones que "militen en el pacifisme i la convivència" i han "contribuït a la pau i a la no-violència" durant tot el temps que van tenir responsabilitats en els respectius càrrecs. "No es pot dir el mateix dels poders de l'Estat", ha conclòs.

Davant els fets, Puigdemont augura que "tocarà persistir en la denúncia de la regressió democràtica a l'estat espanyol". Amb aquest objectiu, ha afirmat el president: "Continuarem la lluita, encara més determinats".