El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, han mantingut aquest dilluns una reunió al Palau de la Generalitat abans de l'homenatge institucional a les víctimes de l'atemptat d'ETA a Hipercor. Prèviament a la trobada oficial, els dos dirigents també han dinat junts a Barcelona.

Aquesta trobada arriba en un moment en què les direccions dels dos presidents són totalment oposades. Per una banda, Puigdemont s'ha enfrontat al govern de Rajoy per celebrar el referèndum d'independència, mentre que el partit del lehendakari, el PNB, va donar el suport necessari per a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat.

A diferència d'altres entrevistes amb presidents autonòmics, no hi ha hagut cap compareixença posterior, ni conjunta ni individual. L'única informació del contingut de la trobada ha transcendit a través d'un comunicat de la Generalitat.

Segons el text, els dos presidents han constatat les dificultats d'avançar davant l’“estratègia de quietud” del Govern espanyol davant les demandes d'autodeterminació de Catalunya i Euskadi, ja que "l'Estat de les autonomies no és suficient". A més, han compartit l'opinió que l'actual model territorial és "insatisfactori" pel que fa al reconeixement de les "realitats nacionals".

També han rebutjat "l’apel·lació permanent a la legalitat constitucional", ja que, "no es basa en una unió voluntària" i, en tot cas, ha de servir per resoldre problemes polítics. "La legalitat no pot ser una cotilla que ofegui les aspiracions democràtiques dels pobles", assegura el text.

El comunicat explica que mantindran una "relació periòdica" en què contemplen possibles vies d'acció conjunta.