El president Carles Puigdemont ha interpel·lat la Unió Europea i, en concret, Donald Tusk, president del Consell de la UE, per ser l'únic que s'ha expressat "d'una forma respectuosa", sobre el cas català. En una entrevista a la radiotelevisió pública belga RTBF, el president ha assegurat que "les institucions europees no donen suport a la causa catalana".

"És evident. La Unió Europea, les institucions europees no donen suport a la causa catalana. La meva decepció és, no pel que fa a la qüestió de la independència, sinó pel que fa als drets fonamentals", ha declarat. "És un assumpte europeu, ara. Tothom s'adona que no és un assumpte només domèstic, perquè concerneix els drets fonamentals", ha afegit.

De fet, Puigdemont, aquesta mateixa setmana, ja va proposar com a desllorigador del conflicte entre Catalunya i l'Estat una mediació d'Europa liderada per Donald Tusk: "És l'únic que s'ha expressat d'una manera molt correcta". 

El president ha assenyalat que sempre ha considerat que no es va traslladar a Bèlgica com a país, sinó "a la capital d'Europa" que és Brussel·les, que exerceix de seu de les principals institucions de la UE. En aquest sentit, ha considerat que els seus moviments per ciutats europees els darrers mesos li han permès portar les seves reivindicacions arreu del continent.

A més, Puigdemont ha reiterat que la seva intenció és tornar a Catalunya, però ha assegurat que "no hi ha les condicions" que desitja per al seu retorn.

Preguntat per la candidatura de l'ex-primer ministre francès d'origen català Manuel Valls a l'alcaldia de Barcelona, Puigdemont ha dit que té "dret" a presentar-se a les eleccions municipals tot i que és "estrany" en algú que "no coneix en absolut la realitat de Barcelona i les necessitats dels barcelonins".