El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha denunciat de nou des del seu escó al Parlament Europeu l'existència d'una "doble vara de mesurar" a la UE a l'hora de denunciar les violacions de l'estat de dret entre els estats membres en funció del país afectat.

En el marc d'un debat sobre l'estat de dret a Polònia, el president ha advertit que la Unió no aplica la mateixa contundència en el cas espanyol i ha advertit que les institucions europees han d'anar "fins al final en el cas de qualsevol estat" per protegir l'estat de dret. "Si volem ser seriosos i per reforçar l'estat de dret hem d'acabar amb la doble vara de mesurar", ha advertit.

En una intervenció d'un minut, ha assegurat que els ciutadans polonesos es poden preguntar: "Per què Espanya pot ignorar la comissió de Drets Humans de Nacions Unides o les resolucions del TJUE? Per què les coses estan bé si és Espanya qui empresona presoners polítics o es dificulta l'accés al Tribunal Europeu de Drets Humans".

La resposta d'un eurodiputat del PSOE

L'eurodiputat socialista espanyol Domenec Ruiz Devesa ha respost a Puigdemont amb to desafiant: "Com ve a donar-nos lliçons sobre Estat de Dret o imperi de la llei si va ser el primer en menysprear-lo com a president de Catalunya?", ha dit fent referència a la declaració d'independència "passant per sobre l'Estatut i la Constitució".

En aquest sentit, ha insistit interrogat Puigdemont sobre si no li semblaven "inconsistents" les seves decisions de 2017 "amb la intervenció que ha fet avui a la cambra".