El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha precisat en una entrevista a la televisió suïssa (RSI) i al canal rus Sputnik quina serà a partir d'ara la seva estratègia, acordada en el Consell per la República. Puigdemont ha assenyalat que mantindrà una aposta d'independència unilateral, i alhora mantenint una porta oberta al diàleg. Però remarca en les entrevistes que per ara l'executiu espanyol descarta aquest via. Puigdemont dona per fet que el diàleg s'hauria d'enmarcar en la sobirania de Catalunya.

"Vull ser clar en aquesta qüestió: no renunciarem ni a la via del diàleg ni a la unilateral. Ha arribat el moment que Espanya accepti que a Catalunya hi ha més de 2 milions de persones que volen decidir el seu futur. No serveix de res parlar d'una fantasia ideal d'una unitat sacra i intocable d'Espanya. La política s'ha de basar en la realitat, no en la fantasia", assenyala a la televisió suïssa.

En una altra entrevista a l'edició italiana del 20 Minuti, Puigdemont descarta totalment fer-se enrere o plegar veles, i ho vincula a la mateixa supervivència de Catalunya. "Aquest és l'esperit català. No rendir-se mai. Nosaltres estem entre dues grans potències, França i Espanya, i sabem que som una minoria, però volem sobreviure", insisteix.

Puigdemont, que es mostra decebut de la UE tot i que creu que serà eurodiputat pels voltants de Nadal, assegura en l'entrevista que l'Estat espanyol ha errat si pensava que, "en ser més fort", impediria l'objectiu de la independència catalana. "Està equivocat", insisteix. Afegeix que si l'Estat va a una confrontació, els catalans respondran de manera democràtica i no violenta. 

Finalment, el president manifesta al canal rus Sputnik que la independència és "la darrera opció" per a Catalunya després de més de 30 anys de negociar als els governs espanyols del PSOE o del PP, sense que acceptessin cap acord sobiranista estable.

"Per a nosaltres, la independència ha esdevingut la darrera alternativa després de 30 anys que hem intentat totes les altres solucions possibles, dialogant amb Espanya, cooperant amb tots els governs d'Espanya, tant d'esquerres com de dretes. Vam intentar millorar la democràcia espanyola, vam reformar el nostre Estatut i vam aprovar-ho. Vam provar totes les opcions, però només vam sentir el 'no' com a resposta. I davant d'aquesta actitud, la gent el que pot fer és acceptar-la o mobilitzar-se contra la injustícia. Els catalans s'han mobilitzat de forma democràtica i volen que se'ls escolti", ha indicat. Durant l'entrevista, el president es mostra partidari de millorar les relacions de la UE amb Rússia, i també d'aixecar-ne les sancions, ja que s'han revelat inútils.

 El discurs de Puigdemont coincideix amb el comunicat que va fer públic ahir el Consell per la República, que combina una proposta independentista unilateral i de desobediència, amb mantenir una porta oberta al diàleg. Puigdemont ha concedit les entrevistes a Lugano (Suïssa), on ha assistit al Festival Cultural Endorfine.