El president Carles Puigdemont ha recuperat el discurs d'una diputada al Parlament de Polònia per tornar a treure les vergonyes a Espanya. Un cop més. En aquest cas, Magda Biejat ha aprofitat la seva intervenció davant la resta de polítics per fer una intervenció íntegrament en castellà en què es dirigeix directament a l'empresa CAF, a qui crítica per no haver volgut apujar els sous dels treballadors de Solari, que ara mateix estan en vaga per denunciar les seves lamentables condicions laborals.

 

Davant el contundent discurs de Biejat, Puigdemont també ha tornat a deixar en ridícul a l'Estat amb una sola frase. "Una altra avaria al prestigi espanyol..." ha escrit el president a Twitter. Entre les respostes, un altre usuari ha valorat que ningú no ha impedit a aquesta diputada polonesa parlar en castellà al Parlament, quelcom impensable per un diputat català, gallec o basc que vol parlar en el seu idioma al Congrés dels Diputats. 

Segons ha explicat Magda Biejat, els treballadors de l'empresa polonesa Solaris, que pertany a l'espanyola CAF, estan en vaga. Per aquest motiu, s'ha dirigit als "companyes i companys espanyols", a qui ha demanat la seva solidaritat. CAF, ha continuat Biejat, té "l'ambició de construir els millors autobusos d'Europa" i durant el 2021 va aconseguir uns guanys de fins a 22 milions d'euros. Tot plegat contrasta amb la situació dels "treballadors qualificats que amb 15 anys d'experiència laboral guanyen 650 euros al mes". Aquests obrers demanaven un augment de sou de 176 euros, però l'ocupador s'hi va negar. Concretament, afirma Biejat, la proposta de CAF eren unes millores salarials en favor dels gerents mentre que la dels obrers es limitava a 45 euros. 

Quarta jornada de vaga 

A més, la diputada del partit que també és traductora literària i activista social, ha denunciat que "el cost de vida a Polònia està pujant per la inflació més gran en dècades". Per tot, la proposta de CAF "no és suficient", segons Biejat. "Durant la negociació es va fer evident que CAF no volia arribar a cap acord. Va rebutjar la demanda d'augmentar els salaris de tots els empleats de manera equitativa, assegurant que era una proposta 'comunista'", ha declarat la diputada pel partit d'esquerres.  "A més, el president de Solaris no es va dignar a asseure's a la taula de negociació. Javier Calleja es va asseure amb els sindicats només un cop, quan les negociacions van fracassar i no va aportar cap solució", ha detallat Biejat, recordant que aquest dijous és la quarta jornada de vaga pels treballadors. 

El 2018, CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) va comprar l'empresa polonesa Solaris Bus & Coach, subministradora d'autobusos convencionals i elèctrics polonesos. L'espanyola es va aliar amb un fons d'inversió de Polonia, PFR, que es va quedar amb un 35% del capital de Solaris, que té presència en més de 700 ciutats en 32 països d'arreu del món.

Suport al col·lectiu LGTBI 

Magda Biejat ja va ser notícia fa un parell d'anys, quan l'actual president polonès va prendre possessió del seu càrrec. Durant la campanya electoral, Andrzej Duda va assegurar que la lluita pels drets LGTBI era una ideologia "més perjudicial" que el comunisme. Així, un grup de diputades van aparèixer al Parlament vestides de diferents colors que conformaven un arc de Sant Martí, com la bandera del col·lectiu. En el cas de Biejat, aquell dia portava una mascareta con los colors i va assegurar per Twitter que el president havia de protegir tots els polonesos per igual.