El president Carles Puigdemont ha refermat aquest dissabte la seva intenció de no rendir-se malgrat l’ofensiva estatal contra l’independentisme.

“Que tothom ho tingui clar: no claudicaré, no renunciaré, no em retiraré davant l’actuació il·legítima dels qui han perdut a les urnes ni davant de l’arbitrarietat dels qui estan disposats a pagar el preu d’abandonar l’estat de dret i la justícia per la unitat de la pàtria”, ha piulat Puigdemont aquest matí.

Aquesta piulada és la primera que fa Puigdemont d'ençà que és a la presó de Neumünster (Alemanya) i el seu compte de Twitter està gestionat temporalment pel seu equip, tal com va anunciar dimecres.

Puigdemont és a la presó de Neumünster des de diumenge passat, quan hi va ser traslladat després que el detinguessin un cop passada la frontera amb Dinamarca. En aquell moment el president anava de Finlàndia fins a Bèlgica, on segons el seu equip d’advocats s’hauria posat a disposició de la justícia belga per fer front a la nova euroordre dictada pel Tribunal Suprem pels presumptes delictes de sedició i rebel·lió.

De la seva estada a la presó n’ha transcendit que els reclusos no acaben d’entendre per què el president està internat. Segons ha explicat la directora del centre, Yvonne Radetzki, els presos "es preocupen per ell, en tenen cura, miren si té prou cafè i fins i tot diuen: 'Home, però si no és en absolut com nosaltres, ell no hauria de ser aquí, de fet'".

Manifestacions de suport

Precisament aquest dissabte al migdia s'ha convocat una nova manifestació en suport de Carles Puigdemont davant la presó de Neumünster, i aquesta mateixa tarda n’hi ha una altra a la plaça Karlsplatz de Munic. Finalment, per a aquest diumenge al migdia se n'ha convocat una altra, en aquest cas a la capital d’Alemanya, Berlín, i al seu punt més cèntric: la porta de Brandenburg.

Des de diumenge passat hi ha hagut diverses protestes per la detenció del president, tot i que paral·lelament el govern alemany ha decidit mantenir una posició de neutralitat total davant l'euroordre d'Espanya, cosa que significa que tot dependrà del que decideixi en primer lloc la fiscalia i després el Tribunal Superior de Schleswig-Holstein. El govern alemany tampoc exercirà el dret de veto contra el que decideixi la Justícia, al qual tindria dret.